Туристички чаробни прстен Западне Србије

Београд је тренутно туристичка престоница Европе. Туристички посленици из 56 земаља током дана су на Сајму, а вечери користе за обилазак града који годинама важи за најпривлачнији у региону. Поред страних излагача на Сајму туризма се представљају и сва домаћа туристичка места.

Западна Србија је досањала вишегодишњи туристички сан. Публици је представљена нова тура, Туристички чаробни прстен.

"Идеја је заправо да се туристи превезу из Мокре горе возом до Вишеграда, а онда из воза да се укрцају на брод који ће их превести најатрактивнијим кањоном у Европи, низ реку Дрину, 50 километара до језера Перућац", објашњава Горан Глишић из "Таратурса".

Пирот је град са највише аутентичних производа. То су пеглана кобасица, качкаваљ, ћилим.

"Ми покушавамо да наступом на сајму што је могуће више популаризујемо те брендове а и помажемо произвођачима да крену у производњу јер ако немамо тих брендова на тржишту, онда џаба прича", истиче градоначелник Пирота Владан Васић.

Нови Сад је власник две круне. За две године биће омладинска престоница Европе, а за четири, европски град културе.

"Обележићемо ове године све хотеле из свих приступних праваца, у питању су 83 локације. Радимо пројекат Нови Сад за све, гарантоване туре које ће бити доступне и Новосађанима и свим туристима који дођу у Нови Сад и још пуно тога како бисмо заиста искористили ове две титуле и привукли што већи број туриста у наредне четири године", указује директор Туристичке организације Нови Сад Бранислав Кнежевић.

Брошуру 52 викенда у Србији, национална туристичка организације је преточила у 52 филма који су представљен на Сајму. Нова је и апликација за мобилне телефоне.

"Свако ко преузме апликацију може да има свог личног водича кроз Србију, што мислимо да ће доста да помогне туристима у одабиру дестинације али и сналажењу на самим локацијама", каже директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Крстарење рекама је најпопуларнија туристичка тура у Београду. До лета изградиће се неколико нових пристана на Сави и Дунаву.

"Све ће то допринети још бољој видљивости Београда и свеукупном доживљају града који треба и туристи али и сами Београђани да осете", рекао је директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

Све се више говори о неопходности туристичког удруживања земаља у региону како бисмо били што конкурентнији, пре свега на далеким тржиштима. Биоград на мору је тако решио да окупи све градове у комшилуку који у имену имају префикс "Бео". Поред Биограда, ту су за сада један румунски и мађарски град. Групи би ускоро требало да се прикључи и Београд.

"Имамо циљ да удружимо снаге на културолошком нивоу, на туристичком нивоу и да реализујемо конкретне пројекте као, на пример, да заједно аплицирамо за фондове Европске уније како бисмо били што снажнији и што јачи заједно", истакла је Сања Челиковић из Туристичке заједнице Биограда на мору.

Сајам туризма је важна привредна манифестација, али и место добре забаве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво