За посебан стаж – посебни услови

Више од 100.000 пензионера у Србији прима пензију остварену по посебним прописима. Некада су ту привилегију имали многи, од бораца, преко носилаца споменице до административних радника. Уз пооштравање критеријума за пензионисање, данас повољнију основицу за обрачун пензије имају војска, полиција, безбедносне службе... Постоји и посебан стаж, предвиђен само за мајке и борце из ратних сукоба деведесетих година.

На кратком списку повољних решења, у важећем пензијском закону било је повећање посебног стажа мајкама троје деце на две године и први пут додатак годину и пола године стажа за оне које имају двоје или једно дете. Међутим, многе мајке тек на шалтеру сазнају да примена свих прописа не почиње одмах.

"Ово са једним и двоје деце је много касно, сматрам да би и то требало да буде нека ставка да побољша наталитет", каже Аница Митровић.

Владимир Станковић из Републичког фонда ПИО указује да је према прописима предвиђено да жене које буду родиле прво, односно друго дете, имају право на посебан стаж али са применом тек од 2032. године.

Мајке са троје деце добијају увећање стажа одмах, што им побољшава обрачун пензије, али те две године не могу да буду стаж који недостаје за пензионисање. На примеру просечне пензије од 23.500 то је увећање од 1.500 динара.

Друга категорија са посебним стажом, може да рачуна на удвостручавање дела стажа.

"Припадници оружаних снага Југославије, за учествовање у оружаним акцијама после 1990. године, који су били у заробљеништву или били на лечењу или медицинској рехабилитацији услед повреда које су задобили у оружаним акцијама", додаје Станковић.

И поред тога што је пензијски фонд већ 1990. године био увелико празан, тада се десио и последњи талас одласка у изузетно повољне административне пензије, у намери да се савезна администрација смањи.

"За то им је било довољно 25 година стажа, а обрачун пензија био је повољнији. То значи да је њихова просечна пензија била већа за око 50 одсто од просека свих осталих пензија", напомиње аналитичар осигурања Анђелка Јекић.

За све, укључујући и оне са бенефицираним стажом, за смањење износа пензија кључна је била 2003. година, од када у обрачун уместо 10 најбољих година улази цео стаж.

Занимљиво је да су посебне категорије запослених у војним, полицијским и безбедносним службама, све до 2010. имале повољност да им се пензија обрачуна само на основу примања у последњој години стажа. Данас им у обрачун улази период од 1996. године, увећаван за 20 одсто.

Према подацима Фонда, у пензију само на основу последње године стажа отишло је 23.000 људи, док административну пензију и даље прима око 900, углавном породичних пензионера.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво