Сврљишки рецепт за успех неразвијене општине

Министарство државне и локалне самоуправе и ресорна министарка недавно су похвалили општину Сврљиг, да без обзира на то што спада у четврту групу наразвијених и девастираних подручја, одлично обавља свој посао. Тамошња локална самоуправа једна је од ретких која није кредитно задужена, која нема вишка запослених и која зна да рационално располаже са 270 милиона динара који се, годишње, из републичког пребацују у локални буџет.

Оно што у годинама штедње многим општинама није пошло за руком, Сврљижанима јесте. Само прошле године житељи ове мале општине на југоистоку Србије, захваљујући репрограму, платили су и стара дуговања за порез, па се у локални буџет, уместо 20 слило 37 милиона динара.

Начелник Одељења финансија у Општини Сврљиг Марина Савић каже да рационална и одговорна финансијска политика подразумева добар одабир приотитета који ће се финансирати, рационално трошење средстава буџета општине, а, пре свега, успостављање добре финансијске контроле.

Три установе, једно јавно предузеће и општина имају 122 радника – двадесеторо мање од предвиђеног броја.

Непуних 13 одсто буџета иде за њихове плате. Остало одлази у капиталне инвестиције, подстицај наталитета и пољопривреде.

Мештани Сврљига кажу да је прошле године изграђен базен, као и да треба да се изгради индустријска зона и доведу привредници како би млади остали у Сврљигу.

У Сврљигу ради две трећине радно способних – 350 је регистрованих предузетника и осам пута више пољопривредних газдинстава.

Председница Општине Сврљиг Јелена Трифуновић каже да је непосредан и директан однос са грађанима кључ свега, јер они указују на то шта треба да се уради.

После 20 година Сврљиг је добио и народног посланика, Милију Милетића.

"Домаћинско и одговорно понашање радника и руководилаца, уз подршку грађана – то је рецепт за добар успех", поручује Милетић.

Да поштовање закона и добра организација могу да дају и добре резултате, потврђује и то што је општина Сврљиг још пре пет година матичне књиге превела у електронски облик, а пре неколико месеци завршено је пописивање свих 17.000 објеката подигнутих на овој територији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво