Борба са ледом на рекама се наставља

Ледени чепови праве проблеме на рекама у Србији. Најтеже је код места Даљ на Дунаву, али је комликовано и низводно од Пупиновог моста где се формирао велики ледени чеп који треба да пробију ледоломци током дана. Надлежни кажу да неће бити веће штете на потезу Дунава око Београда, али ако се лед ослободи низводно проблема може бити у Гроцкој. Позивају се власници чамаца и сплавова да не прелазе преко леда како би спасавали објекте, јер тиме угрожавају своју безбедност.

Један наш ледоломац је недовољан да се избори са оваквим ледом који се не памти од 2012. године. Минус је константан, па уместо да се лед топи он се ломи и плови, па се нагомилава на једном месту.

Доласком два ледоломца из Мађарске оваква ситуација ће се променити. Побољшаће се ситуација од Београда до Новог Сада и даље до Богојева. Проблем са ледом је настао јер је флота ледоломаца приватизована и нови власници су те ледоломце припремили за старо гвожђе.

"Имали смо четири ледоломца, а остао нам је један, то је 'Гребен'. Донета је одлука да се до наредне године купи још један ледломац, који ће покривати сектор од Бeограда до Новог Сада. Заједно са два ледоломца, која увек активирамо са мађарском страном и ледоломцем 'Гребен' и 'Бор' ми ћемо имати заштићен читав српски сектор Дунава и Саве"", истиче Вељко Ковачевић, помоћник министра за водни саобраћај.

Током викенда велики број сплавова и чамаца је био угрожен. Најкритичније је код хотела "Југославија" на Дунавском кеју где су се сплавови под теретом леда откачили и ударали један у други, срећом без жртава, али са великом материјалном штетом. Поднето је 10 пријава против лица која нису испунила безбедносне и саобраћајне прописе.

"Инспекција налаже свим власницима и корисницима ресторана да забране приступ грађанима и апелујем на грађане да случајно не улазе на објекте, поготову не на оне преко леда јер може да дође до смртног исхода", објашњава Лепосава Шојић, помоћница министра за водни саобраћај.

Иако ће стање на београдском приобаљу бити боље, лед иде низводно, па треба бити опрезан. Нарочито се упозоравају власници бродића и сплавова испод Ада Хује према Голупцу, јер лед у кривинама може за неколико минута направити права брда која испред себе могу уништити све, упозоравају надлежни.

Како је саопштено из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, после хитног састанка надлежних служби које се баве пословима водопривреде и водног саобраћаја, ради што ефикаснијег одговора служби на формирање ледених чепова на Дунаву, а који је сазвала министарка Зорана Михајловић, очекује се да ће ангажовање домаћих и мађарских ледоломаца допринети даљем смањењу леда на Дунаву.

Додаје се да све надлежне службе тог министарства и других надлежних сектора константно прате стање на терену, штабови се свакодневно састају и припремљени су све могуће ситуације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво