УНХЦР: Појачана помоћ мигрантима због изузетно хладне зиме

Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) позвао је државне органе широм Европе да учине више да би се избеглице и мигранти заштитили током зиме и додао да је интензивирао помоћ у неколико земаља, међу којима је и Србија.

"Дубоко смо забринути због положаја избеглица и миграната суочених са изузетно хладном зимом широм Европе. Интензивирали смо помоћ у неколико земаља, укључујући Грчку и Србију. Спасавање живота мора бити приоритет, те позивамо државне органе широм Европе да учине више да би се заштитиле избеглице и мигранти", истиче се у саопштењу.

Како се наводи, више од 82 одсто од 7.300 избеглица, тражилаца азила и миграната који бораве у Србији, сада је смештено у објектима који се греју, а којима управља држава.

"Међутим, забринути смо због положаја око 1.200 мушкараца који и даље бораве на отвореном на неадекватним, неформалним локацијама у центру Београда, укључујући и до 300 дечака без родитељске пратње или одвојених од родитеља", додаје се у саопштењу.

УНХЦР указује да је протеклих недеља превезао приближно исти број особа у одабране државне објекте, укључујући и 190 особа протеклих дана.

"Као интервенцију од животног значаја, настављамо да обезбеђујемо грејалице, ћебад и зимску одећу онима који бораве на неформалним локацијама а који још увек нису пристали да се преселе у прихватне центре. Позивамо власти да наставе да улажу напоре на проширењу смештајних капацитета, са посебном пажњом за специфичне потребе деце без родитељске пратње", пише у саопштењу.

У Грчкој, како се наводи, УНХЦР је протеклих дана стотине људи пребацио у бољи смештај на Лезбосу и Хиосу.

"Међутим, дубоко смо забринути због положаја око 1.000 особа, међу којима има породица са малом децом, на Самосу. које и даље живе у шаторима и спаваоницама у којима нема грејања", додаје се у саопштењу.

УНХЦР додаје да наставља дистрибуцију зимских артикала широм Грчке и на острвима.

"Већ је подељено близу 360.000 различитих артикала укључујући и термалну ћебад, вреће за спавање, чизме и зимску одећу. Испорука хуманитарне помоћи, коју спроводимо са партнерским организацијама, координирана је са Министарством за миграцијску политику. Понављамо апел да се додатно убрзају процедуре на острвима и да се омогући бржи трансфер људи на копно где су на располагању бољи услови смештаја", пише у саопштењу.

УНХЦР истиче да је изузетно забринут извештајима да је неколико избеглица и миграната изгубило живот у покушају да уђе или се креће по Европи, укључујући и пет особа од почетка ове године а због леденог времена.

"Понављамо наш апел да се повећа број безбедних начина за пријем људи којима је потребна заштита: кроз пресељење у треће земље, спајање породица, приватна спонзорства и друге механизма које представљају одрживе алтернативе нерегуларном кретању и ослањању на кријумчаре људима", истиче УНХЦР.

У саопштењу се додаје да, имајући у виду оштру зиму, изузетно забрињавају извештаји да државни органи свих земаља на Западнобалканској рути настављају да присилно враћају избеглице и мигранте са својих територија у суседне земље.

"Оваква пракса је потпуно недопустива и са њом се мора прекинути, јер избеглице и мигранте излаже повећаним ризицима по живот и крши њихова најосновнија људска права. Онима који не желе да траже азил, државе морају дати могућност безбедног и достојанственог повратка", додаје се у саопштењу.

УНХЦР такође изражава дубоку забринутост због злоупотреба које криминалне групе врше над избеглицама и мигрантима, попут киднаповања, физичког злостављања, претњи и изнуда, и позива европске земље да интензивирају борбу против ових криминалних мрежа и осигурају да избеглице и мигранти буду безбедни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво