Реке под ледом, заробљене барже на Дунаву код Смедерева

После шест ледених дана снег је престао да пада, а температура почиње да се приближава нули. У 13 општина и даље је на снази ванредна ситуација. На Пештерској висоравни је без воде око 1.800 људи. У општини Владичин Хан се још не може до неколико села. Све реке у Војводини су прекривене ледом. Ђаци су после продуженог божићног распуста кренули у школу, осим у 15 општина, где је настава одложена. До сада евакуисано 145 а спасено шест особа.

19.30 - Све реке у Војводини су оковане ледом дебљине од 10 до 15 центиметара, али вода испод леда нормално тече. На Тиси код Новог Бечеја око 50 чамаца, бродића и сплавова остало је заробљено.

19.00 - АМСС саопштава да је на Црном Врху снежна мећава, као и да ветар отежава проходност путева на подручју Неготина. Сумаглица је присутна на територији Ваљева, Краљева, Ниша и Врања, али безбедност у вожњи није угрожена.

17.45 – Град Београд се за ову зиму припремао као никада до сада и дочекао ју је спреман, а сви проблеми који се дешавају услед леденог таласа се решавају, поручио је градоначелник Београда Синиша Мали.

17.00 – У општину Сјеница упућене су две цистерне за воду ради водоснабдевања становништва на захтев Штаба за ванредне ситуације.

15.00 –  На пловном путу Дунава код Смедерева заробљено 30 баржи под различитим заставама. Под ледом 80 одсто реке, посада безбедна, јавља извештач РТС-а.

14.00 – До сада је у свим интервенцијама из сметова евакуисано 145 а спасено шест особа, саопштио је МУП.

13.00 – Припадници Сектора за ванредне ситуације и Хеликоптерске јединице МУП-а доставили су неопходну храну, воду и лекове мештанима Беле стене, на речној ади на Дунаву код Панчева. Јуче је евакуисан мештанин из села Шошанице код Краљева и пребачен у здравствени центар.

12.00 – До најудаљенијих села у општини Блаце може се само пешке. Механизација чисти путеве, пробијајући се кроз сметове високе и до пет метара. У Босилеград стигла нафта за машине које пробијају сметове.

11.35 – Између Жежељевог моста и Моста слободе на Дунаву у Новом Саду, поново се формирао ледени чеп, због чега је у зони Новог Сада, на деоници дугој 14,7 километра, проглашена ванредна одбрана од загушења ледом.

10.50 – Отклоњен квар на магистралном топловоду, у центру Београда. Грађани који су јуче остали без грејања могу ускоро да очекују топле радијаторе.

Дебљина леда на рекама на којима је обустављена пловидба је 15 центиметара. Покренут је ледоломац "Гребен", који пробија ледене чепове на Дунаву, од Кладова до Брњице код Голупца.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да се наставља евакуација и дотурање лекова. Од почетка леденог таласа евакуисано је 146 лица и извучено 73 возила.

Марић каже да је тешко на југу Србије и да је највећи број интервенција био на територији Врања. Рекао је да је тешко и на Пештерској висоравни. Како је навео, ситуација са струјом је повољна, а кварови се отклањају у ходу.

Додаје да од локалних самоуправа у којима је на снази ванредна ситуација зависи када ће она бити укинута, односно, то ће се десити на основу њихове процене.

Навео је да је Влада одобрила помоћ у нафти и додао да верује да ће благо отопљење ићи у прилог бржег рашчишћавања путева.

Све велике реке су још под ледом. Пловидба је обустављена на Тиси, Сави, Дунаву. Код Великог Градишта је заробљено неколико страних и домаћих бродова.

Марић истиче да се од првог тренутка озбиљно приступа надгледању леда на рекама и да ће се реаговати на најбољи могући начин.

Додао је да ова зима није одмакла далеко и да нас чека још много хладних и ледених дана.

"Изгурали смо ми и теже ствари. Изгураћемо и ово. Ово је прилика да људи покажу солидарност, да се помаже најугроженијим суграђанима", рекао је Марић и захвалио је спасиоцима, за које је рекао да раде сјајан посао.

Апеловао је на грађане да слушају савете надлежних органа.

До најудаљенијих подјастребачких и подкопаоничких села у општини Блаце, ових дана може се само пешке. Шеснаест машина рашчишћава сеоске путеве, пробијајући сметове високе и до пет метара.

И даље тешко и у околини Босилегарда, у који је стигла нафта за машине које пробијају сметове на сеоским путевима ка махалама на југоистоку земље. На крајњем југоистоку Србије механизација ће бити на терену све док се не очисти и последњи метар пута до 400 најугроженијих мештана општине  Босилеград.

Због ванредних временских услова, одлуком локалних власти, настава у основним и средњим школама јуче није почела у општинама Димитровград, Бабушница, Жабари, Мионица, Медвеђа, Трговиште, Сурдулица, Владичин Хан, Сјеница, Штрпце, Гњилане, Гора, Ивањица и у граду Новом Пазару.

Снега има највише на Копаонику – 59 центиметара. До краја дана суво и мало топлије.

Ситуација у друмском, железничком, ваздушном и водном саобраћају у Србији је под контролом, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, истичући да предузима све потребне мере како би се обезбедило несметано одвијање саобраћаја.

У току ноћи, најпре на северу, очекује се ново наоблачење с кишом, која ће се понегде ледити при тлу. На планинама снег. Сутра ће киша прећи у суснежицу и у нижим пределима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи