Нова жртва смрзавања, евакуисано више од 130 особа

Ледени талас у Србији однео неколико живота, па надлежни саветују да се не излази напоље без преке потребе. У селу Батуши код Пожаревца од смрзавања преминуо 79-годишњи Селимир Кузмић, јавља дописник РТС-а. У ванредној ситуацији 13 општина. Још је много завејаних села и заселака. Спасиоци и путари су на терену широм земље. До сада евакуисано 139 особа, а 73 возила извучена из сметова.

18.45 – Саобраћај у Србији је успорен, застоја и ванредних обустава нема, а снежне падавине су престале, саопштио је АМСС. 

18.30 – Министарство пољопривреде затражило је од Дирекције за робне резерве да се у што краћем року припреми сточна храна као помоћ ивањичким селима.

15.20 – На Аеродрому "Никола Тесла" авио-саобраћај одвија се према планираном реду летења, без обзира на снег који непрестано пада. 

15.00 – У селу Батуши код Пожаревца од смрзавања преминуо 79-годишњи Селимир Кузмић, кога је полиција јуче пронашла у снегу, без знакова живота, два и по километра од куће, јавља дописник РТС-а. 

14.35 – Снабдевање електричном енергијом је стабилно и сви системи EПС-а нормално функционишу, упркос мећави и леденом таласу, саопштено је из ЕПС-а.

12.05 – Ванредна ситуација у 13 општина, а данас почиње и допремање нафте, каже начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

11.10 – У Владичином Хану, где је на снази ванредна ситуација, продужен распуст до 16. јануара. Ванредно и у делу Гаџиног Хана, у селима Гаре и Личје, где су непроходни путеви.

09.50Отежан градски саобраћај у Београду, скраћено неколико приградских линија. Проблема има и са пуцањем старих водоводних цеви. Градоначелник Синиша Мали каже за РТС да се службе боре са невременом и да се град непрекидно чисти. 

09.10 – Ауто-пут ка Загребу је проходан, али на коловозу има доста снега, јавља извештач РТС-а са лица места.

Шести ледени дан у Србији. Због снега отежано је чишћење појединих путева и приступа завејаним махалама у најугроженијим деловима земље. Најављеном преласку у плус, највише се радују мештани села у којима је данима ванредна ситуација.

И даље је најтеже на Пештерској висоравни, где је и данас било 27 степени испод нуле и где је без воде око 1.800 људи. Путеви су очишћени до двадесетак села. 

Заменик председника Општине Сјеница Мића Каличанин очекује да ће се у наредна три дана доћи до сваког села и засеока како би прочистили снег. Такође, у наредних неколико дана очекује и да села, осим једног, добију воду.

Према његовим речима, до сада је збринуто око 150 људи.

Пут од Сјенице до Нове Вароши је проходан и саобраћај се одвија без застоја. Председник општине Раде Васиљевић каже да су путни правци до села делимично очишћени и да имају проблема са сметовима.

"У пар наврата су претходних дана дували олујни ветрови, па је механизација морала по три пута да чисти исте путеве".

Општина Нова Варош прогласила је вандредну ситуацију на делу своје територије.

Половина општина у Јабланичком округу је већ данима у ванредној ситуацији. У Лесковцу је јутрос измерено -14 степени. Угрожених мештана нема, али има завејаних насеља у брдско-планинским крајевима, као што је у општини Медвеђа.

Снег непрестано пада, а председник Општине Медвеђа Небојша Арсић каже да је ситуација тешка због јаког ветра и ниских температура.

Такође има проблема и са снабдевањем електричном енергијом, али се, каже, и на томе ради.

Што се тиче села уз административну линију са Косовом и Метохијом, она постају приступачнија, али је и даље тешко у шест села у Лесковцу. Она су одсечена од света, немају струју, а радници не успевају да се изборе са сметовима висине од три метра до пет метара.

Позиви за помоћ стижу и са Власине, где су људи у махалама остали завејани. Заледило је и Власинско језеро, где је због леда угрожена 21 врста рибе.

Пре два дана ванредна ситуација уведена је и у општини Црна Трава. У по броју становника најмањој српској општини, у којој живе углавном старији људи, завејани су скоро сви махалски путеви.

Само 70 од 500 километара путева је проходно, а нови снег и ниске температуре путарима отежавају посао.

У Београду је јутрос настао проблем са саобраћајем. Јавни превоз се одвијао отежано, а неке линије су скраћене. Надлежни кажу да су све службе на терену и да је посуто 1.200 тона соли.

Градоначелник Београда је рекао да су ангажоване све службе, да се боре са невременом, али да чишћење отежава снег који пада од јуче. 

У Новом Саду пало је нових 10 центиметра снега. Градоначелник Милош Вучевић изјавио је да град и сви градски системи функционишу нормално у ситуацији повећаних снежних падавина. Чисте се улице првог и другог приоритета. Топлана ради нормално, а нормално функционишу и водовод и канализација. 

Евакуисано више од 130 људи

Ванредна ситуација проглашена је у 13 општина, а данас је почело и допремање нафте угроженим локалним самоуправама, каже начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

"Алексинац је укинуо ванредну ситуацију, али је проглашена још у Ивањици и Гаџином Хану", каже Марић и додаје да је од Бадњег дана, када је почео ледени талас, до данас евакуисано 139 људи.

Највише евакуисаних је у Врању и околини, наглашава и додаје да је тамо било највише интервенција, допремања хране, помоћи болесним људима.

"У том крају смо појачали механизацију, допремили моторне санке, и надам се да ћемо успети да спасемо велики број људи", рекао је Марић и додао да је тренутно на терену ангажовано више од 300 ватрогасаца спасилаца у свим угроженим општинама, али да се кординира и са жандармеријом и војском који се ангажују по потреби.

Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Бобан Стевановић рекао је за РТС да је услед великих падавина и ниских температура најтеже на Пештерској висоравни, у источној и југоисточној Србији и у деловима западне Србије.

До сада је, према његовим речима, више од 250 ватрогасаца ангажовано на конкретним акцијама, евакуисано више од 130 појединаца, више од 73 возила извучено из сметова.

"Постоји проблем са висином снежног покривача и стизањем до свих путева, укључујући и макадамске", рекао је Стевановић, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Додао је да локални штабови имају стручно-оперативне тимове, на основу чијих процена ће бити донете одлуке о укидању ванредне ситуације, али је и навео да не очекује да ће до укидања доћи истовремено у свим угроженим општинама.

На питање да ли постоји опасност од пораста водостаја река због топљена снега, Стевановић је рекао да се прате процене Хидрометеоролошког завода и да се не очекује да у кратком периоду дође до већег отапања.

Главне саобраћајнице проходне упркос снегу на путевима

Наставља се борба путара да одрже проходним најважније саобраћајнице, а, како РТС сазнаје, путни правци коридора 10 и 11 су проходни, а и путеви другог реда.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је саопштило да се саобраћај одвија нормално на најоптерећенијим путним правцима, односно ауто-путевима у Србији.

На појединим путевима је саобраћај обустављен због радова, а неки путни правци, као на пример у Трговишту и Босилеграду, непроходни су због снежних падавина.

У Шумадији су проходни сви путни правци, јавио је дописник РТС-а. Саобраћај се одвија успорено, али без застоја. На коловозу има угаженог снега до два центиметра, а на путевима другог и трећег приоритета до три центиметра. 

У "Путевима Србије" кажу да агрегата за посипање главних магисталних праваца има довољно и да ће се организовати да коридори и најважнији путни правци фунционишу.

И аеродроми "Никола Тесла" и "Константин Велики" функционишу нормално, а у железничком саобраћају нема већих поремећаја услед ниских температура и снега, наводи се у саопштењу.

Што се тиче воденог саобраћаја, пловидба је обустављена на Тиси, каналу Дунав-Тиса-Дунав и на другим каналима на северу земље. Пловидбе нема ни на Сави ни на Дунаву.

Ледоломац "Гребен" пробио је пре подне ледене чепове у Ђердапској клисури узводно од хидроцентрале "Ђердап један". Сада је усидрен у Брњици низводно од Голупца и посада чека даље инструкције.

Дунав је код Голупца и Великог Градишта окован ледом дебљине 10 до 15 центиметара, а ледена плоча покрива 95 процената површине реке. Због тога су у Лучкој капетанији Велико Градиште усидрени по један румунски, украјински, холандски и српски брод.

Заледиле су и Велика Морава и Дрина, а на Палићком језеру је лед дебљине око 20 центиметара.

Због обустављања пловидбе, штета на дневном нивоу износи 50.000 евра. Међутим, Вељко Ковачевић из Министарства саобраћаја је за РТС истакао да је безбедност на првом месту.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво