Борба са сметовима, спасена трудница код Сјенице

У већем делу Србије на снази је наранџасти метеоаларм, док је на југу Србије црвени. У селу Сугубине код Сјенице спасиоци су уз велике напоре евакуисали трудницу и пребацили је у болницу. Због смета од четири метра, нису успели да се пробију и до болесника у селу Крстац у сјеничком крају, па ће евакуацију наставити ујутру. Једна особа у Врању преминула од смрзавања. Ванредна ситуација у 11 општина, најтеже је становницима села на обронцима Голије, на Пештерској висоравни и на обронцима Јавора. Велика Морава залеђена, обустављена пловидба на Дунаву и Сави. Авио-саобраћај функционише без проблема.

23.00 – Прва жртва хладног времена на Космету. Тело Екрема Ајвазија (51) пронађено у атару села Хртица код Подујева.

19.30 – Спасиоци због смета високог четири метра нису успели да се пробију до болесника у селу Крстац у сјеничком крају, па ће акцију наставити ујутру.

18.30 – Председник Општине Босилеград Владимир Захаријев каже да машине замрзавају, да нафте нема, а да људи из многих села у општини Босилеград завејани чекају помоћ.

16.20 – Путеви према селу Љевоши су очишћени од снежних наноса и после вишедневне блокаде проходни, након интервенције Министарства за заједнице и повратак и министра Далибора Јевтића код представника Општине Пећ.

15.25 Спасилачке екипе су после неколико часова борбе са мећавом успеле да спасу трудницу из села Сугубине у општини Сјеница и пребаце је у болницу, јавља репортер РТС-а.

15.10 – Сви путеви у бруској општини тренутно су проходни и засада нема проблема, каже за РТС Зоран Окјан из "Црвеног крста".

12.00 – На подручју Босилеграда проблем прави снег који достиже висину до два метра, а залеђено је и Власинско језеро, јавља дописник РТС-а.

11.30 – Саобраћај је нормализован, требало би да данас и сутра буде рашчишћено и 13 региналних путева, изјавио је в. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак. 

11.10 – Јуче је једна особа у Врању преминула од смрзавања, потврђено је РТС-у у полицији. 

10.30 – Наставља се потрага за мушкарцем несталим код Ниша. 

10.00 – На ауто-путевима у Србији коловоз влажан и без снега. Само на деоници од петље Појате до петље Грделица има снега висине до пет центиментара. 

08.00 – Евакуисано је 120 особа и 70 возила, рекао је за РТС Бобан Стевановић, заменик начелника Сектора за ванредне ситуације.

У 11 општина у Србији је проглашена ванредна ситуација - у Алексинцу, Блацу, Сјеници, Медвеђи, Владичином Хану, Новој Вароши, Власотинцу, Тутину, Врању, Црној Трави и Трговишту, а ледени дани у Србији се настављају. 

Снег је током дана падао у читавој земљи. Сви путни правци су проходни, кажу у АМСС, али су снег, сметови и јак ветар већ донели невоље многим деловима земље.

Сви прилази Копанику су проходни, а коловози су местимично сужени због наноса које је створио ветар. Саобраћај се обавља отежано, а камионима са приколицом је забрањен прилаз Копаонику и Гочу. 

У Блацу, који се налази између Копаоника и Јастребца, снег прави проблеме. Председник општине Зоран Јозић каже да је механизација на терену, али су сметови преко три метра, што отежава рашчишћавање. Каже да има заселака куда не могу да дођу.

У најхладнијем делу Србије, сјеничком крају, где је јуче измерено 33 степена испод нуле, многа села су и даље блокирана. Спасиоци су вечерас кренули ка болеснику у селу Крстац али нису успели да дођу до њега због смета од четири метра, па ће акцију спасавања наставити рано ујутру. Током преподнева трајала је и акција евакуације једне труднице из села Сугубине око 15 киломентара удаљеног од Сјенице у сјеничку болницу.

Председник општине Сјеница Хазбо Мујовић каже за РТС да велики снежни наноси отежевају прочишћавање путева и да је број евакуисаних сваког дана све већи, а да их је сада око 150.

Директор Здравственог центра Сјеница Алтан Хамидовић истиче да је било пар случајева промрзлина, спасавање једне баке јуче и пар случајева кућних посета. Напомиње да је ситуација под контролом али да је немогуће одмах стићи до свих.

Најтеже је становницима села на обронцима Голије, на Пештерској висоравни и на обронцима Јавора. 

Око 50 села са око 2.000 житеља још је недоступно. Пуцају водовне цеви, екипе настоје да отклоне кварове, али три села немају воде већ пети дан.

Изузетно ниске температуре и висок снежни покривач који су захватили целу југозападну Србију, донели су много потешкоћа у функционисању свих јавних служби, нарочито у снабдевању електричном енергијом и водом, изјавио је Горан Посркача из Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Каже да је у претходна два дана било више захтева за евакуацију, претежно болесних, старих особа која живе саме у удаљеним сеоским подручјима.

"Карактеристична је била синоћна интервенција у селу Ивезићи где је старица од 80 година благовремено евакуисана, јер је била животно угрожена. Ватрогасци - спасиоци су је носили километар на носилима до места где је било могуће доћи возилом и срећом успели су да је евакуишу и она је збринута у Медицинском центру у Пријепољу", рекао је Посркача.

У Лесковцу је било -25, а ванредна ситуација је у Медвеђи, јер су планинска села одсечена. Тако је и у 24 села општине Власотинце, а не може се ни до десетак села у Владичином Хану.

У Босилеграду су машине распоређене у околним селима и у самом граду. Међутим, у околним селима, којих има 32, има проблема због снега који достиже и до два метра. 

Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Бобан Стевановић рекао је за РТС да је досада евакуисано 120 грађана и 70 возила и да је током ноћи било потребе за интервенцијом на територији Новог Пазара, Горњег Милановца и Сокобање. Према његовим речима, углавном се радило о лицима којима је требала медицинска помоћ.  

Припадници Горске службе спасавања саопштили су да су у недељу успешно спасили жену (76) из села Рдова код Владичиног Хана, којој је пукао чир на желуцу.

Како се наводи у саопштењу, спасиоци су успели да се пробију до завејаног села, а затим су жену транспортовали теренским возилима до места где се налазила екипа Хитне помоћи.

На подручју града Пирота као и у Димитровграду, Белој Паланци и Бабушници путеви су углавном проходни иако још увек има завејаних села до којих није стигла механизација.

У планинским селима нема угрожених мештана а додатне тешкоће путарима причињава то што снег и даље пада, речено је после седнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Председник општине Трговиште Ненад Крстић изјавио је да је у тој општини проглашена ванредна ситуација због тога што је од петка две трећине општине завејано и "одсечено од света".

Крстић је агенцији Бета рекао да је механизација са којом општина располаже успела да очисти од снега улице у Трговишту и путеве до неких већих села, али да је највећи део општине и даље под високим снегом и са непроходним путевима.

Због замрзавања водоводних цеви у појединим зградама, центар Јагодине, стамбени објекти и локали, од јуче ујутру су без воде. 

Након интервенције Министарства за заједнице и повратак и министра Далибора Јевтића код представника општине Пећ, путеви према селу Љевоши су очишћени од снежних наноса и након вишедневне блокаде - проходни.

"Драго ми је да је локална самоуправа имала разумевања и одмах реаговала на позив да се омогући проходност путева ка Љевоши, тако да су путеви према овом селу од данас проходни. Очекујемо да се ситуација са снадбевањем електричном енергијом такође реши као и проблем водоснадбевања у Љевоши", истакао је Јевтић.

Снег је од ноћас и током дана падао и у Београду, па су многи бескућници потражили смештај у Прихватилишту за одрасла и стара лица, где су примљени сви који су затражили помоћ.

Око седам часова дошло је до квара на котлу број четири на матичној локацију у кругу крагујевачке "Енергетике", па се због тога снабдвање града Крагујевца топлотном енергијом одвијало смањеним капацитетом, али је поново нормализовано, јавља дописник РТС-а. 

Могуће проглашење одбране од леда на рекама 

У Србији ће вероватно за неколико дана, ако температуре остану ниске, бити проглашена одбрана од леда на рекама, која је већ уведена на Сави, од Хртковаца до границе. 

"“Тренутно су сви надлежни органи на терену. Јавно водо-привредна предузећа проверавају дубину леда, када лед пређе пет центиметара проглашава се редовна одбрана од леда. Ми смо проценили, и да бисмо избегли оно из 2012, када смо хеликоптерима вадили чланове посаде са бродова, превентивно смо обуставили пловидбу на Дунаву, зато што је више од 70 одсто пловила под ледом”, рекао је помоћник министра за водни саобраћај Вељко Ковачевић новинарима у Влади Србије.

Када се прогласи редовна одбрана од леда, и ледоломци ће бити ангажовани на Дунаву и Сави. Залеђена је и Велика Морава. Пре три дана је обустављана пловидба на читавом сектору Тисе и на каналу Дунав-Тиса-Дунав.

На Дунаву је обустављена пловидба од Бездана до Кладова због појаве леда и ледохода, док је од Кладова до Прахова обустављена због јаких удара ветра. 

Ковачевић је рекао да је од јуче у 15 сати и на Сави обустављена пловидба од Сремске Митровице до границе са БиХ. 

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је да је ситуација у друмском, железничком, ваздушном и водном саобраћају у Србији под контролом и да су надлежне службе на терену и раде на рашчишћавању снега и леда који ометају безбедно одвијање саобраћаја. 

Што се тиче београдског аеродрома, "Никола Тесла" функционише без застоја. Иако се температуре спуштају и на -25, на писти нема леда и снега. Први пут ове зиме, користи се систем за одлеђивање авиона, који пре полетања не дозвољава да се авиону заледе крила. Авиони се прскају специјалним антифризом. 

И на аеродрому "Константин Велики" у Нишу саобраћај се одвија несметано. 

Железнички саобраћај нормално функционише и одвија се без проблема, изјавио је в. д. директора "Инфраструктуре железнице Србије" Душан Гарибовић, који је навео и да је оформљен Централни оперативни штаб за борбу са снегом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво