Ванредно у више општина, обустављена пловидба Дунавом и Савом

Трећи дан температуре у Србији су испод нуле. Због ниских температура на територији целе Србије на снази црвени метеоаларм. У околини Сјенице и на Пештерској висоравни због великог снега и сметова блокирано је више од 100 села. Проглашена ванредна ситуација у Тутину, Владичином Хану и територији града Врања. Километарске колоне возила на наплатним рампама и граничним прелазима. На планини Кукавици 120 центиметара снега. Око осам хиљада становника Горе на КиМ након четири дана добило струју. "Путеви Србије" саветују возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут.

21.45 - Села у околини Врњачке Бање добила струју, јавља дописник РТС-а из Краљева.

20.10 - Градоначелник Врања и командант Штаба за ванредне ситуације Слободан Миленковић прогласио је ванредну ситуацију на целој територији града.

19.45 - Бобан Стевановић из Сектора за ванредне ситуације апеловао је на возаче да не крећу на пут без адекватне зимске опреме.

18.55 - У 17 сати је проглашена обустава пловидбе и на Сави, за сва пловила, осим бродова ангажованих за ванредне ситуације и спасавања.

17.15Колона аутомобила на прилазу ауто-путу код Прељине дуга је више километара.

16.30 - На наплатној рампи код Бубањ потока задржавање је тренутно 50 минута, саопштило је ЈП "Путеви Србије."

15.30 - Колона возила на улазу у Београд код Бубањ потока дуга је неколико километара.

15.20 - Обустављена пловидба на Дунаву од Бездана до Прахова због леда и ветра, саопштило је Министарство саобраћаја.

14.55 - У Тутину је проглашена ванредна ситуација, посебно због проблема са водоснабдевањем, рекао је председник те општине Шемсудин Кучевић.

14.45 - Проглашена је ванредна ситуација у Владичином Хану. Непроходни путеви до десетак села, али мештани нису угрожени.

13.25 - Село Вранеши и околна села код Врњачке Бање остала су без струје, дежурне екипе раде на уклањању квара, јавља дописник РТС-а.

12.50 - У околини Блаца две старије особе спасене од смрзавања, јавља Бета. 

12.30 - Нормализује се стање у четири опшине у којима је проглашена ванредна ситуација, проблеми са струјом у Пријепољу. После осам сати, Параћин добио струју. 

12.00 - На Тиси, Тамишу и Моравици забележен је лед дебљине од два до пет центиметара, док је на Нери забележена појава приобалног леда. Залеђено Савско језеро у Београду. На Дунаву плутају санте леда.

11.15 -  Снег, ветар и ниске температуре донели су велике проблеме Јабланичком округу. У Црној Трави јутрос измерено минус 25 степени, јавља дописник РТС-а.

08.00 - У Сјеници, где је проглашена ванредна ситуација, јутрос је измерено минус 26 степени.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре прогласило је обуставу пловидбе на Дунаву, од Бездана до Прахова због леда, изјавио је помоћник министра за водни саобраћај Вељко Ковачевић.

Ковачевић је рекао да обустава важи за сва пловила - теретне и путничке бродове и чамце.

"Обустава ће бити на снази до даљег" рекао је Ковачевић, и додао да је обустава проглашена у 14 часова.

Према његовим речима, пловидба је обустављена од Бездана код Голупца због појаве леда, а од Голупца до Прахова због јаких удара ветра.

На београдском сектору Дунава ангажован је брод "Топола" који је до сада имао две интервенције и то код моста "Михајло Пупин" где су четири барже биле заробљене ледом и код хотела "Југославија" рекао је Ковачевић. 

Подсетио је да је на Тиси, на каналу Дунав-Тиса-Дунав саобраћај обустављен пре два дана и да је та одлука још на снази.

На Земунском кеју лед је чак оковао и лабудове, ноћас, док су спавали.

У 17 сати је проглашена обустава пловидбе и на Сави, за сва пловила, осим бродова ангажованих за ванредне ситуације и спасавања.

На територијама општина Сјеница, Медвеђа, Алексинац и Блаце, где је проглашена ванредна ситуација, стање се полако нормализује, рекао је начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Живко Бабовић.

Ванредна ситуација је проглашена и у деловима још две општине.

У српском Сибиру - Сјеници, измерено је минус 33. Иако је без ветра и снега, многа села и даље су блокирана. Данас је радни дан за све који у том крају управљају механизацијом.

Ванредна ситуација је и у Медвеђи, јер су планинска села одсечена. Исто је у 24 села општине Власотинце.

Штаб за ванредне ситуације прогласио је ванредну ситуацију у Владичином Хану. Непроходни су путеви који воде до десетак околних планинских села. Једна жена је евакуисана, али мештани нису угрожени.

Беби, заробљеној у селу Студена, спасилачке екипе допремиле су намирнице и лекове.

Председник општине Тутин Шемсудин Кучевић изјавио је да је на седници Штаба за ванредне ситуације проглашена ванредна ситуацију у тој општини "посебно због проблема водоснабдевања, јер је комплетан водовод на Пештерској висоравни у дужини од 70 километара замрзнут".

Додао да су власти Тутина констатовале отежану ситуацију када је у питању транспорт болесника.

"Главни правци су углавном решени, очишћени, али је проблем једног великог броја приступних путева", навео је Кучевић.

Упутио је апел људима који имају цистерне за ниске температуре, велике бачве за воду и агрегате, како би пружили подршку општинским властима.

Пријепоље је око 11 часова добило електричну енергију после хаварије коју је изазвао велики минус на трафоима високонапонске мреже, која се догодила јутрос око четири часа.

После осам сати прекида у снабдевању, око 20.000 становника Параћина од 11 сати поново има струју у домовима, саопштила је Електродистрибуција.

Више од половине Параћина без струје је остало ноћас око три сата, због квара на трафостаници од 110 киловолти.

Вранеши и околна села код Врњачке Бање добила су струју коју због пада система нису имали више од 20 сати, рекао је за РТС начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву, Радоица Кочовић.

Кочовић је навео и да је збринута старица која у студеничком селу Брезово, заселак Велико брдо, живи сама и одбија да напусти своје домаћинство како животиње о којима брине не би остале саме.

Рашчишћен је пут у селу Врдила, тако да локални аутобуси несметано саобраћају. На путу према Рудну због ниске температуре саобраћај се и даље отежано одвија.

У општини Блаце, комшија и екипе Дома здравља и зимске службе спасили су од смрзавања супружнике М. С. (87) и М. И. (86) из села Лазаревца, који су у свом дворишту неколико сати провели у снегу онесвешћени од хладноће.

Према речима лекара у прокупачкој болници, пацијенти су примљени у јако лошем стању, с великим промрзлинама, а после указивања помоћи знатно им је боље.

Штаб за ванредне ситуације у Врању саопштио је да су у поједина брдско-планинска села на том подручју упућене ватрогасно-спасилачке јединице на моторним санкама како би локалном становништву допремиле потребне намирнице и лекове.

Најкритичнија ситуација је у селима на брдско-планинском подручју Пољанице, правцу којим иде стари пут према Лесковцу, а која су завејана високим сметовима, док у у селу Студене 23 домаћинства немају струју.

Велику Мораву оковао је лед, а то је, како су Танјугу рекли мештани који живе уз ту реку, ретко јер се у њу уливају термалне воде "свих" српских бања.

Река и чамци привезани уз врбе оковани су ледом, санте леда плутају уз обалу и по средини реке. Јутрос је у овом делу Поморавља измерен минус 21 степен, а ситуацију додатно погоршава кошава.

Мештани тврде да је, Морава последњи пут заледила, пре 22 године.

Без струје је око 7.000 домаћинства на подручју Бруса.

Најтеже је у општинама које се налазе на југу, југозападу и југоистоку Србије, односно у Рашком, Златиборском, Нишавском, Топличком и Пчињском управном округу, изјавио је Бобан Стевановић из Сектора за ванредне ситуације.

Стевановић је навео и да су од 6. јануара до данас припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали више од 116 људи и 70 возила у садејству свих линија рада МУП-а, Војске и Жандармерије.

Прецизирајући да је ванредна ситуација проглашена у шест општина и два дела територија општина, он је за РТС рекао да су сви оперативни капацитети министарства и Сектора за ванредне ситуације у пуној приправности.

Стевановић је апеловао на све који су кренули или који планирају да крену на пут, да вожњу ускладе са условима и стањем путева, држе безбедно растојање од суседних возила, не крећу на пут без адекватне зимске опреме, поштују вертикалну и хоризонталну саобраћајну сигнализацију и упутства надлежних служби.

Хладноћа вреба и бескућнике који обично не спавају у топлом. Многи од њих потражили су смештај у београдском Прихватилишту за одрасла и стара лица. Овде кажу, нико ко је покуцао на врата није остао напољу.

А поједини мигранти јесу, иако им је обезбеђен смештај у избегличким центрима.

Министар за рад, социјална и борачка питања Александар Вулин рекао је да је су за сваког обезбеђени брига и заштита.

"Свако ко је ван наших прихватних капацитета, он је на своју одговорност", рекао је Вулин.

Непроходно код Шапца, Трговишта, Владичиног Хана...

Иако у Србији тренутно не пада снег, због екстремно ниских температура у целој земљи на снази је црвени метеоаларм. Стање на путевима је углавном нормализовано, а повремени кварови на електромрежи се отклањају.

Коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметра на територији Врања, Ниша, Пожаревца, Колубаре, Новог Пазара, Крагујевца, Зајечара, Ужица, Пожеге, Ивањице, Чачка.

Према информацијама ЈП "Путеви Србије" тренутно су непроходни путни правци Шабац-Волујац-Завлака-Бања Бадања-Крупањ-Грачаница, затим Причевић-Пецка, Доњи Милановац-Мајданпек-Дебели Луг-Јасиково-Жагубица, као и Јасиково-Влаоле-Кривељ до везе са државним путем ка Бору.

Непроходни су и правци Нови Глог-Доњи Стајевац, Гајтан-Негосавље, Трговиште-Доњи Стајевац-Радовница-Босилеград, затим од Трговишта до граничног прелаза Калово ка Македонији.

Возила не могу да прођу ни правцима Одвраћеница-Преко Брдо, Стројковце-Вучје-Владичин Хан, затим Житорађа-Дикава-Мачкатица и Лепеница-Урманица-Градња-Власе.

На деоницама Нови Пазар (Адрани)-Краљево-Рашка-Нови Пазар-Рибариће-гранични прелаз Мехов Крш, затим ЈошаничкаБања - Копаоник и Нови Пазар (Мланча) - Студеница - Ушће има одрона, због чега је неопходно стриктно поштовање саобраћајне сигнализације, прилагођавање брзине условима на путу и максималан опрез у вожњи.

Прилази ка Копаонику су проходни из свих праваца али је саобраћај отежан и обавезна је употреба зимске опреме.  Иначе, на Копаонику је данас, са минус 25, најхладнији дан од 1961. године, од када се на тој планини врше мерења, преноси Танјуг.

Ниске темепературе и снег на путевима отежавају саобраћај на Косову и Метохији, али је мало магистралних и регионалних путева непроходно. У Приштини, Грачаници, Штрпцу и другим срединама ноћас и јутрос, температура се спустила на минус 25, јавља дописник РТС-а.

Начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Живко Бабовић каже да се стање поправило у односу на петак.

"Стање се поправило у смислу проходности путева првог и другог приоритета, док имамо проблема на путевима трећег и четвртог приоритета, а то су обично путеви који воде ка селима, сеоским путевима поготово у Нишавском, Зајечарском, Пчињском, Сјеничком округу", рекао је Бабовић Танјугу.

Јавно предузеће "Путеви Србије" саветује возачима да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут, а уколико се одлуче на путовање, треба да возе заиста опрезно и пажљиво.

Због влажних коловоза и појаве ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима, могуће је стварање поледице, због чега се апелује на возаче да прилагоде брзину кретања ситуацији на путу и саветујемо максималан опрез у вожњи.

Најоптерећенији су путни правци првог приоритета, ауто-путеви, где се препоручује опрезна вожња.

Савети возачима

Поред зимске опреме, која подразумева зимске гуме и ланце, ако идете у планинске крајеве имајте на уму да је видљивост смањена.

На температури од минус 10 зауствани пут се повећава за 70 одсто, а ако наиђете на снег и лед на путу не можете владати аутомобилом и поред свих система које имате за проклизавање. 

Ауто-пут наизглед чист ипак може бити велика опасност ако идете брзином преко 100 километара на час, јер подлога може имати читаве делове леда и снега које не можете уочити одмах, па кочење или корекција кретања могу бити опасни. Возачи, кажу стручњаци, треба да се припреме за путовање и да се наоружају стрпљењем.

Само на стотинак километара од Београда можете упасти у снежну олују. Зато треба унапред размишљати о путу и добро се распитати којим путем стићи без већих потешкоћа.

Ако возите иза возила која чисте снег, будите стрпљиви и не покушавајте да га претичете. И добро се припремите за пут: пун резервоар, топла одећа, вода и храна по могућству и неки алат за откопавање, могу послужити и патоснице из аутомобила, најбоље гумене.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се