Блокирана села код Сјенице, сметови на путевима

Општина Сјеница је прогласила ванредну ситуацију због снега који без престанка пада пуних 48 сати праћен олујним ветром. Председник општине Хазбо Мујовић каже да су снежни наоси практично блокирали сва села и да је послата сва расположива механизација. Према речима заменика председника општине Микаила Каличанина, 103 села су блокирана и одсечена од света. Два шумска радника која су била завејана у ивањичком селу Палибрци су евакуисана.

Каличанин апелује на све надлежне институције да помогну јер је, каже, ситуација критична.

"Ангажовали смо 20 снегочистача како бисмо успели да се пробијемо до блокираних села. Ангажовани су чистачи нашег комуналног предузећа али су нам у сусрет изашла и приватна лица и фирме који поседују овакво возило", истакао је Каличанин.

Села Богутиш, Шаре, Буђево и Врапци су без струје већ други дан, а села Црвско, Долићи и Биоци у месној заједници Баре су без воде четврти дан.

Каличанин је нагласио да је у тим селима посебно тешко јер су то углавном сточарска домаћинства па су људи принуђени да по овако великом мразу и ветру скупљају снег и отапају га како би напојили стоку.

Заменик председника општине још једном апелује на све надлежне институције да им помогну.

"Још једном апелујем на све надлежне институције да нам помогну на све начине јер је ситуација критична. Општина Сјеница има скромна буџетска средства да све реши сама а после последњих поплава које су нас задесиле ово је такорећи немогућа мисија за нас да све исфинансирамо сами", тврди заменик председника општине Сјеница.

Каличанин такође апелује и на председника владе Александра Вучића да својим ауторитетом покрене све надлежне да им изађу у сусрет јер како каже и Сјеница је у Србији.

У новопазарском предузећу "АД ПУТ" кажу да су сви путеви које они одржавају проходни изузев три путна правца и то у краћим деоницама: Рашка - Одвраћевница, Раздагиња - Буђево и Баре - Куманица.

Данас у 12 часова у Сјеници је измерено минус 26 степени Целзијусових, а у појединим селима на Пештерској висоравни је још хладније.

У завејаним селима има много старих и болесних људи до којих се не може стићи а има и проблема са водом због чега је угрожено више хиљада оваца и говеда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара