Чувари руске традиције у Белој Цркви

После октобарске револуције 1917. из Русије је избегло милион људи, 70.000 је дошло у Краљевину Југославију. Цео један руски кадетски корпус населио се у Белој Цркви. О ономе што је из тог времена сачувано брину њихови потомци.

У Партизанској улици број 52 чува се мали део велике Царске Русије. Успомене на пребегли кадетски корпус, који је бројао 2.500 људи, од заборава чува брачни пар Кастељанов, и сами потомци руских кадета.

"То је јединствени случај у свету да су школске установе са њиховим професорима, васпитачима, куварима емигрирале из Русије у Белу Цркву. Краљ Александар Карађорђевић је био заслужан за то, знао је каква то интелигенција долази из Русије", објашњава Владимир Кастељанов.

Њихове приче, фотографије, документа, писма, књиге, ордење, споменаре, са пажњом се, више од деценије, чувају у меморијалној руској соби.

"За мене лично највећу вредност представља кинжал – руски бодеж, који сам добио од мог оца", наводи Кастељанов.

Валентина је унука пуковника, уметника, професора, који је и осликао цео избеглички пут корпуса.

"У то доба било је проблематичо носити документа, па је мој отац сликао где год су стали да се одморе или преспавају", објашњава Кастељанова.

Данас осим језера, на туристичкој карти је и руска соба, руска црква, православно гробље. Долазе потомци кадета и туристи из Русије, Канаде, Тајланда, Америке, Венецуеле, Бразила, Аргентине, Аустралије, Француске.

"Неких 300-400 туриста долази првенствено да посети руску собу, да би пронашли у том музеју неки извор информација, нешто што је за њих битно из њихове прошлости", наводи Новица Јовановић, вршилац дужности директора Туристичке организације Бела Црква.

Осим 30 војника који су страдали у Првом светском рату, на белоцркванском гробљу сахрањено је и 650 руских кадета и њихових потомака. Међу њима и 19 руских генерала.

У Белој Цркви данас живи нешто више од 30 потомака руских кадета. Руски не говоре, али се по презименима препознају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво