"Србији не треба Савет за смањење абортуса, већ за повећање наталитета"

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да Србији не треба никакав Савет који би се бавио смањењем абортуса, већ Савет за повећање наталитета који треба да води Славица Ђукић Дејановић и то је идеја коју Влада жели да спроведе.

Михајловићева истиче да било какав Савет који би се само бавио смањењем броја абортуса неће допринети повећању наталитета, већ би само још више угрозио права жена у Србији

"Право на абортус је лично право сваке жене и ничије друго. Реч је о једном од основних људских права која штити и Устав Србије", рекла је Михајловићева у писаној изјави достављеној медијима.

Упозорава да би најављено заједничко деловање државе и цркве (која се залаже за забрану абортуса), могло да доведе до тога да држава крене у увођење забране абортуса.

"Следећи корак био би кампања у којој би се жене које се одлуче на аборстус стављале на стуб срама, а то није слика демократског друштва које желимо", нагласила је Михајловићева.

Министарка наводи да питање абортуса младих жена, по коме је Србија у самом врху у Европи, јесте једно од тема повећања наталитета, те је потребно едуковање младих жена о томе како могу да имају здрав и сигуран сексуални живот и како да брину о свом здрављу.

"Питање повећања наталитета не сме се претворити у питање о абортусу. Питање абортуса није питање хоће ли Србија у Европу или не, већ да ли наше друштво поштује жене или не", нагласила је Михајловићева.

Како каже чињеница је да Србија има демографски проблем, али да пад наталитета није само проблем Србије, већ и читаве Европе, те би било делотворније анализирати искуства напредних европских друштва и њихове мере у овој области.

"Уколико се према демографском проблему поставимо на начин да је најважније да женама ограничимо право да саме одлучују о свом телу онда нисмо на добром путу", закључила је министарка.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је раније данас да држава не формира никакав Савет за смањење абортуса, већ ће се појачати саветодавни рад са женама у оквиру постојећих институција, како би се упознале са свим последицама прекида трудноће.

"Неотуђиво и елементарно право сваке жене је да одлучи о томе да ли жели да задржи трудноћу или ће је прекинути и то никада нико није доводио у питање", рекла је Ђукић Дејановићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара