Ђукић Дејановић: Боље упознати жене са последицама абортуса

Држава не формира никакав савет за смањење абортуса, већ ће се појачати саветодавни рад са женама у оквиру постојећих институција, како би се упознале са свим последицама прекида трудноће, каже министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

"Неотуђиво и елементарно право сваке жене је да одлучи о томе да ли жели да задржи трудноћу или ће је прекинути и то никада нико није доводио у питање", рекла је за Танјуг Ђукић Дејановић.

Чињеница је, наставља, да је у Србији огроман број абортуса, да се често дешавају малолетничке трудноће, да су знања из области репродуктивног здравља недовољна и да саветодавни рад изостаје чак и код комисија које формално одлучују о прекиду трудноће.

"Важан је рад психолога, гинеколога, са женом која ће донети дефинитивну одлуку да ли ће прекинути трудноћу. Тај рад мора бити на вишем нивоу, мора бити потпунији и жена се мора упознати са свим последицама евентуалне одлуке да прекине трудноћу, по здравље, по будуће потомство", нагласила је министарка.

Она је додала да је важно да људи из струке разговарају са женом о здравственом аспекту самог чина абортуса, те да они који располажу правим чињеницама могу да помогну жени да донесе ваљану одлуку.

"Неће бити формиран савет као посебно тело, већ ће се појачати рад у саветовалистима која већ постоје и у која ћемо укључити експерте других струка", рекла је она.

Србији недостају знања из домена популационе политике, посебно из репродуктивног здравља и сексуалног образовања, каже Дејановићева и додаје да су разговарали са представницима Министарства просвете да већ у предшколском узрасту деца уче о односима у породици, о родитељству, породичном стаблу, да праве породичне албуме.

"Како дете одраста надовезаће се образовање везано за области ендокринологије, сексуално васпитање и репродуктивно здравље", нагласила је Дејановићева.

Она каже и да не треба само школски и предшколски систем да буду одговорни, већ да се овим темама морају бавити институције за јавно здравље и породица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво