Брнабићева: "Крик" угрозио безбедност моје породице

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић саопштила је да је непрофитна организација "Крик", објављивањем адресе становања њене мајке и брата и његове породице, угрозила њихову безбедност и приватност.

Брнабићева је, истакла да подржава истраживачко новинарство, али је упитала са којим правом и на основу ког закона је објављена адреса чланова њене породице који нису постављена лица нити јавне личности.

"Не постоји закон који уређује да они морају да поднесу извештај о својој имовини, а ту обавезу да пријавим њихову имовину немам ни ја. Поред имовине којом располажу, на интернету, што значи у најширој јавности, сада су доступне њихове адресе, укључујући и адресе мојих малолетних братанаца", указала је Брнабићева.

Подсетивши да је пре два дана била изложена претњама на друштвеним мрежама, које је, како је рекла, пријавила полицији, Брнабићева је упитала да ли прецизно објављивање адресе треба да разуме као путоказ да особе које су јој претиле што лакше те претње остваре.

Министарка је истакла да се залаже за транспарентност, али да схватање те транспарентности како је учињено у овом случају, доводи до угрожавања безбедности.

"Имовина постављених лица треба да буде јавна у складу са законом, а објављивање информација о имовини лица која нису постављена без икакве законске основе, која су повезана са мном, другим министрима или личностима је кршење закона и потпуно друга ствар и нема механизма да они сада заштите своју приватност", оценила је Брнабићева.

Таква транспарентност, додала је, угрожава безбедност њене породице.

"Сигурна сам да то није била намера законодавца, нити је улица у којој живи моја мајка битан податак за грађане и грађанке Србије. Да ли моја породица треба да сноси последице тога што је њихова сестра или ћерка одлучила да се бави јавним послом у најбољој намери да уради нешто за своју земљу", упитала је министарка.

Брнабићева је објаснила и да је информације о својој имовини доставила Агенцији за борбу против корупције, али и "Крику", као знак да је спремна да пружи све информације и одговори на питања, чак и она која су ван домена онога што Закон налаже.

Брнабићева је додала да је све податке доставила Агенцији месец дана пошто је изабрана на функцију министарке, да је обавестила Агенцију о професији којом се бави њен брат, а коју део јавности може да доживи као сукоб интереса.

И у вези са својим про боно ангажманом у Упавном одбору "Пексим фондације" затражила је од Агенције даља упутства, наводи министарка, као и да је у складу с њима дала оставку на то место.

"Агенцији пријављујем све послове које државна управа има са фирмом 'Секо' у којој ради мој брат. Од мог постављења нових послова није било", истакла је Брнабићева.

Брнабићева је поновила да дубоко верује да је транспарентност један од најважнијих принципа у обављању јавног посла и нагласила да се у својој професионалној каријери за то увек залагала.

"Као и већина грађана и грађанки Србије редовно плаћам све порезе, измирујући и на тај начин обавезе, које као држављанка имам према својој земљи. Такав однос сматрам не само одговорним већ и цивилизацијским и дубоко патриотским. Без икакве дилеме, подразумева се, да као постављено лице, на јавној функцији, поштујем све законске и друге обавезе", рекла је Брнабићева.

Брнабићева је нагласила да је то неупитно када је реч о јавној, изабраној функцији и да је поштовање закона нешто што се у њеном вредносном систему подразумева, без обзира да ли је на јавној функцији или није.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се