Слобода медија у региону угрожена због изостанка примене закона

Анализе представљеног пројекта о слободи медија и безбедности новинара на Западном Балкану показују да су медијски закони у земљама Западног Балкана усаглашени са европским стандардима али да је њихова примена лоша, што је довело до "алармантног" угрожавања новинарских слобода у региону.

Према речима главне истраживачице Снежане Трпевске, пројекат је произашао из Стратегије Европске комисије (ЕК) из 2014. године у којој је јачање капацитета новинарских удружења за спровођење друштвених промена, означено као једна од кључних области за унапређење медијских слобода у региону.

"Циљ овог истраживања је да се утиче на креаторе и оне који спроводе политику, као и да се ојачају капацитети новинарских удружења како би на адекватан начин могли да процене стање у коме се налазе медији у њиховим земљама", рекла је Трпевска.

Према њеним речима, медијска регулатива у земљама Западног Балкана усаглашена је са европским стандардима, али је примена тих закона у последњих неколико година "катастрофална".

"Јавни сервиси у региону служе политичким елитама иако је њихова независност гарантована законом. Регулаторна тела у сфери медија перципирана су као слаба, неефикасна и политички контролисана, а опозиција нема довољно приступа медијима чак ни током предизборне кампање", истакла је Трпевска.

Навела је и да је социо-економски положај новинара у региону лош, да често немају радне уговоре и да су оптерећени страхом од губитка посла.

"Провладини медији нападају непрофитне медије као 'плаћеничке' зато што се финансирају донацијама из иностранства. У Србији је самоцензура највећи проблем са којим се суочавају новинари, коју условљава њихово економско стање али и притисци из редакција у којима раде", објашњава Трпевска.

Говорећи о безбедности новинара, Трпевска је навела да постоји тренд раста вербалних напада на новинаре у Македонији и Србији.

"Државне институције у земљама региона нису заинтересоване за вођење прецизне статистике о броју вербалних и физичких напада на новинаре већ такву статистику воде само новинарска удружења. Сарадња тих удружења и државних институција задужених за гарантовање безбедности новинара скоро да не постоји", навела је Трпевска.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић оптужила је политичаре у региону Западног Балкана да се пред страним званичницима представљају као демократе, док у својим државама врше све већи притисак на медије.

"Имамо лепе речи на папиру и у етеру, али ништа сем тога. Све што видимо у стварности јесте управо оно што не би смело да се догађа с медијима, јер напади се настављају", рекла је Дуња Мијатовић путем видео-линка учесницима регионалне конференције "Слобода медија и сигурност новинара" у Београду.

Давенпорт: Ојачати слободну дебату

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт оценио је да је кључни задатак медија у демократском друштву да пруже простор за слободну дебату.

"Слободном дискусијом даје се глас различитим мишљењима и то је простор који треба ојачати. Извшетаје ЕК о стању у области медија треба користити као алат за унапређење медијског окружења и ми бисмо желели да видимо да током дебата, ове препоруке прате Влада, али и медији и регулаторна тела", рекао је Давенпорт.

Према његовим речима, у српско медијско законодавство уграђен је "веома добар концепт" програмског и пројектног финансирања медија.

"ЕК је блиско сарађивала са Владом Србије како би подржала увођење новог законодавства у овој области. Новинари настоје да се боре за слободу изражавања али постоје и одређени ризици, и о томе је говорила ЕК а не ја, у годишњем извештају о медијском окружењу без претњи и насиља", рекао је шеф Делегације ЕУ.

Давенпорт је указао и на потребу израде нове медијске стратегије као "инклузивног процеса који се мора бавити великим бројем питања за која су заинтересовани грађани и различите интересне гупе".

Истраживање "Слобода медија и безбедност новинара на Западном Балкану" спроведено је у оквиру пројекта "Регионална платформа Западног Балкана за заступање слобода медија и безбедности новинара" и у њему су учествовали чланови новинарских удружења и синдиката из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и са Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво