ХИВ – болест са којом се живи

У првој половини године у Србији, ХИВ је дијагностификован код 74 особe. Три деценије после откривања СИДЕ, медицина је напредовала и са ХИВ- ом се данас живи као и са другим хроничним болестима.

Међу првима је проговорио о својој болести. Пре 13 година, Ђурица Станковић добио је ХИВ. Прошао је каже дуг пут од одбацивања до прихватања.

"Раније сам био дискриминисан од обичних људи. Раније ми се дешавало да ми људи иза леђа шапућу, ево га овај што има хив инфекцију. Данас имам осећај да добијам подршку, како људи, тако и околине", каже Ђурица Станковић.

Три деценије свет се бори са сидом. И док је накада позитиван тест на ХИВ значио смртну исход, данас, захваљујући напретку медицине и савременој терапији - то је болест са којом се живи.

"Терапија која постоји у Србији она је бесплатна, за сваку особу која је хив инфективна и делује на мене веома добро и она смањује могућност преношења хив инфекције за чак 96 одсто", додаје Ђурица Станковић.

Први заражени ХИВ-ом у Србији је регистрован 1985. године. Од тада је у Србији откривено 3.389 особа инфицираних ХИВ-ом, а од сиде су умре 1.194 особе.

"Прошле године смо имали рекордан број особа код којих је дијагностификован ХИВ вирус. Без обзира о којем стадијуму је реч, то је око 180 људи, што је највећи број од 1988., а то је резултат тога да је подигнута свест грађана", каже Данијела Симић са Института "Батут".

Доктор Ђорђе Јевтовић са Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије каже да број пацијената у свим деловима света расте. 

"И то како у развијеним земљама тако и земљама у развоју каква смо ми. И свуда имамо велики корпус недијагностификованих и у свету и код нас. Ми имамо велики бој људи око нас који живе са ХИВ-ом а да то незнамо, тако да је нормално да са бројем тестирања расте и број новопронађених случајева ХИВ-а", наводи Ђорђе Јевтовић.

ХИВ инфекција у Србији најчешће се открива у старосној доби од 20 до 49 година.

"Мушкарца има више и до десет пута у односу на жене. Они то чине ризичним понашањем, сексуалним односом са више пертнерки или партнера, аналаним односом или односом без кондома под утицајем алкохола или дроге", каже Данијела Симић.

Процењује се да око  1.000 људи у Србији не зна да има ХИВ. Што се болест раније открије, бољи је и квалитет живота. Зато, ако сумњате да се ризично понашали - тестирајте се.

Светски дан борбе против сиде, 1. децембар обележава се низом манифестација у Србији и широм света.

Институт за јавно здравље Србије "Др. Милан Јовановић Батут" тим поводом ће у београдском тржном центру 'Делта сити' у 12 часова представити резултате Европске недеље тестирања и најновије епидемиолошке податке који се односе на ХИВ/АИДС у Србији.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво