Порез на имовину у Београду неће моћи да буде увећан за више од два одсто

Стопа пореза на имовину наредне године моћи ће да буде већа највише до два одсто у односу на овогодишњу, одлучила је Скупштина града Београда. Дуговања "Икарбуса" претворена у удео града у власништву, одлучила је Скупштина града. Жене жртве насиља које бораве у Сигурним кућама убудуће ће добијати новчану помоћ од града.

Одборници су, наиме, усвојили допуну одлуке о висини стопе пореза на имовину и прихватили амандман градоначелника Београда Синише Малог да се порез на имовину може повећати до два одсто.

Како је наведено у образложењу, градоначелник је амандман поднео ради заштите социјалног статуса грађана.

"Овај амандман се предлаже јер се у наредној години очекују измене Закона о порезима на имовину у правцу реалнијег опорезивања имовине за поједине врсте непокретности, које су применом важећег закона опорезоване у високим износима, због чега је град прописивао ограничења у повећању пореза до 80 одсто", наводи се у образложењу.

Како је раније објаснио председник парламента Никола Никодијевић, просечну цену квадрата по зонама одређује промет у једној години, и то је основица пореза за наредну годину.

Порез се одређује на основу цена остварених у промету одређене врсте непокретности од 1. јануара до 30. септембра. Цене станова и гаража ове године, углавном су порасле од један до пет одсто, па отуда и повећање.

Према речнима Никодијевића, тамо где је цена била нижа и пореска основица ће бити нижа него ове године, док је негде цена квадрата ове године била виша, што ће условити и повећање пореза.

Одлуком се, дакле, ограничава да тамо где је дошло до повећања цена квадрата, максимално повећање пореза буде до два одсто.

"Тамо где је дошло до смањења, биће смањен порез"”, објаснио је Никодијевић и додао да то не значи повећање пореза за све грађане.

Одборник ДС-а Зоран Алимпић је рекао да је веома необично да је стигао амандман градоначелника, до повећање пореза не буде до 80 одсто, већ до два.

"То је невероватна, фрапантна разлика", рекао је Алимпић, приметивши да је и владајућа већина схватила оно што је он, каже, годинама предлагао, а то је да треба зауставити невероватан раст пореза на имовину.

Како је рекао, порез на имовину годинама је драстично увећаван и дошло се до границе када грађани то више не могу да плаћају.

Заменик градоначелниа Андреја Младеновић рекао је да се овом одлуком обезбеђује стабилно финансирање буџета града, без оптерећавања грађана.

Дуговања "Икарбуса" претворена у удео града у власништву

Београд ће имати удео у власништву "Икарбуса", јер су дуговања тог предузећа према граду, на основу неисплаћених пореза на зараде, претворена у трајни удео града у капиталу те фабрике, одлука је Скупштине града.

Дуговања "Икарбуса" према граду на основу неисплаћених пореза на зараде за 2015. годину износе нешто више од 15 милиона динара.

Конверзија потраживања у трајни улог у "Икарбусу", како се наводи у одлуци, спровешће се као мера реализације УППР-а за "Икарбус".

Заменик градоначелника Андреја Младеновић рекао је да "Икарбус" везан за град Београд, те да без града не може да преживи.

"Ако хоћете да га уништите, да му задате завршни ударац, можете, али ова већина и Влада Србије то неће дозволити", рекао је Младеновић. То предузеће треба да ради и запослени у њему треба да раде, додао је Младеновић.

Он је додао да је град нанео ударац "Икарбусу", када је за време претходне градске власти одлучено да се купују "Соларисови" аутобуси, а не "Икарбусови". "Икарбус може да доноси нову добит", истакао је Младеновић.

Сутуацију у Икарбусу критиковала је опозиција, па је шеф одборника ДС-а Балша Божовић рекао да је конверзија дуговања неозбиљан начин да се некада велика фабрика спаси, те да УППР неће донети ништа, него стечај после следећих избора.

"Икарбус је на апаратима и само је питање када ће се ти апарати искључити", рекао је Божовић.

Одборник СНС Радослав Марјановић рекао је да је некоректно да они који су могли да помогну "Икарбусу" то нису урадили, а сада деле лекције.

Он је додао да ће се одборници СНС увек залагати за помоћ домаћим произвођачима и да радници задрже посао.

Одборници Скупштине града усвојили су измене одлуке о располагању станова, којом се прецизира поступак конкурса за продају, односни давање у закуп станова у власништву града, као и надлежности Комисије за стамбена питања.

Како је рекла секретарка за имовинско-правне односе Славица Савчић, реч је изменама процедуре, јер се указала потреба да се одређени делови поступка, подношења приговора и одлучивања о њима, прецизирају.

Одборници су такође усвојили и одлуку о конверзији потраживања града Београда по основу неизмирених прихода у удео капитала у предузећу "Дес" д.о.о Нови Сад.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се