Обрадовић: Србија жели да искључи насиље над женама

Усвајање Закона о спречавању насиља у породици снажан је искорак државе у спречавању насиља над женама, поручила је потпредседница СНС-а Марија Обрадовић и истакла да ће у наредних шест месеци, до почетка примене закона, представници полиције и правосуђа проћи обуку за његову ефикасну примену.

Обрадовићева је у разговору са грађанима Београда, у оквиру акције "Искључи насиље", навела да је законски оквир за борбу против насиља у породици "снажнији него икад", али да је сада потребна и ефикасна примена и спровођење закона, координација свих инситутуција, али и изградња "нулте толеранције на насиље" у целом друштву.

Навела је да би било неозбиљно очекивати да насиље буде заустављено дан након усвајања закона, наводећи да ће зато у наредних шест месеци надлежни у полицији, тужилаштву и центрима за социјални рад бити едуковани у Правосудној и Криминалистичкој академији, како би били припремљени за што ефикаснију примену закона и како би се избегле злоупотребе.

Објаснила је да закон предвиђа да полиција удаљи насилника из дома на 48 сати, обавести суд и јавног тужиоца, те да од њих може да затражи да насилник буде задржан у притвору још 30 дана како би се прикупили подаци за почетак судског процеса.

Надлежни у полицији, тужилаштву и центрима за социјални рад припремаће посебан план за сваку жртву, јер је сваки случај посебан, рекла је Обрадовићева, истичући да ће бити основана посебна група за координацију између полиције, тужилаштва и социјалних радника која ће разматрати случајеве насиља у породици.

"Врло је важно да се успостави правилна координација, да се убрза рад државних установа, јер је то до сада била тачка спотицања, жртве су остајале са стране, изгубиле се између институција, а то сада мењамо", рекла је Обрадовићева, која је и посланица Скупштине Србије.

Посебно је истакла значај организација цивилног друштва.

"Нулта толеранција, то је оно чему стремимо, Србија жели да искључи насиље", рекла је Обрадовићева, наводећи да су за то потребне године, али да се од тог циља неће одустати.

Наводећи да закон предвиђа мере и против грађана који нису пријавили насиље у породици, иако су знали да се дешава, Обрадовићева је рекла да се често дешава да грађани контактирају полицију због прегласне музике, али да остану неми на чињеницу да се у стану поред њих дешава насиље.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво