Појачана контрола кретања миграната, нема места паници због телесних ваши

Радна група Владе Србије за решавање мешовитих миграционих токова донела је одлуку да надлежни органи појачано контролишу кретање миграната у Србији у складу са њиховим здравственим стањем, након што је код миграната у Београду, Суботици и Шиду регистрована појава телесних ваши, изјавио је за РТС Ненад Иванишевић, заменик председника Радне групе.

Мигранти који се налазе у београдским парковима у наредних десетак дана биће смештени у прихватне центре у земљи, а са агенцијама које им пружају помоћ је договорено да се то више не чини у парковима у центру престонице.

Импровизовани кампови на Хоргошу и Келебији биће испражњени за две до три недеље, јер ће очекује да ће захтеви за азил у Мађарској бити предавани у регуларним прихватним центрима Комесаријата за избеглице и миграције Србије.  

У транзитно-прихватним центрима, између осталих и у Прешеву, код миграната су регистроване телесне ваши које преносе пегави тифус, потврђено је из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут". Њима је, кажу, пружена потребна помоћ, а разлога за страх нема. 

Око 1.000 миграната тренутно борави у прихватном центру у Крњачи. Код пар десетина њих је констатовна појава телесне ваши.

У Крњачи, али и у прихватним центрима у Прешеву, Суботици и Шиду, мигранти су изоловани и пружена им је адекватна здрвствена нега.

Иван Мишковић из Комесаријата за избеглице рекао је за РТС раније данас да је ситуација под контролом.

"Предузели смо све потребне превентивне и противепидемијске мере, како бисмо сузбили појаву телесних ваши и даље ширење. Сви центри имају просторију за изолацију и имамо пуно препарата којима се то третира", рекао је Мишковић.

Нагласио је да се не говори о болести већ о вашима, и да је то знак да нема места паници.

"Све ово што смо урадили је знак да нема места паници, да је ситуација под контролом. Епидемолози и лекари су нон-стоп у центрима и чинимо све да ситуација буде под контролом", рекао је Мишковић.

Објашњава да се мигрантима, након превентивног и противепидемијског третирања, даје чиста гардероба.

Позива све људе, компаније и организације, које су у могућности, да донирају топлу одећу и обућу за предстојеће зимске дане.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво