Шарчевић: Предузетничко васпитање новина у школама

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да се ради на посебном закону за основне школе којим ће кроз техничко образовање бити уведен нови предмет предузетничко васпитања.

Шарчевић је објаснио да то не значи да ће деца бити оптерећена са више часова, већ да ће од петог разреда предузетничко васпитање учити кроз техничко образовање.

Министар је навео да се од следеће недеље почиње рад на више закона којим ће се омогућити послодавцима већа улогу у систему образовања.

"Не мењамо законе због не знам чега, већ због промена квалитета образовања у Србији и жеље да млади људи дођу до свог парчета хлеба", рекао је министар на округлом столу "Улога локалних самоуправа у дуалном образовању".

Дуално образовање, додаје Шарчевић, не доживљавају сви на исти начин, да већ постоје добри ресурси у појединим школама, а да је све више школа и компанија које су заинтересоване за тај начин рада.

Шарчевић је појаснио да послодавац има потребу да добије радника који је обучен, те да је у школовању таквих кадрова неопходна сарадња школа, локалне самоправе, привреде.

"Поносан сам када обиђем установе које су све добро урадиле. У Србији има добрих примера праксе. Ово није пројекат једног министра и његовог тима. Ми смо осетили дух времена и потребу друштва", навео је министар.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да су се склопиле коцкице да се уведе дуално образовање у школе, те да је преломни моменат да се каже да ли ћемо школовати будуће генерације за европско тржиште рада, или ће се школовати изгубљене генерације.

Појашњава да су најчешће замерке инвеститора из иностранства, али и домаћих привредника проблем квалитетна радна снага.

Додаје да дуално образовање сви доживљавају на свој начин и често се може чути да "држава жели да добије јефтину радну снагу на траци".

"Покушавамо да отклонимо ту врсту неразумевања", рекао је Чадеж и додао да је улога локалне самоуправе значајна за подстицај да се одговори на потребе за образованом радном снагом.

"Сви су свесни да се дуално образовање уводи корак по корак. Нико то није увео за једну школску годину. Треба да уводимо профиле за које знамо да ће бити одрживи наредних 10 до 15 година", рекао је председник ПКС.

Према његовим речима, суштина дуалног образовања је да се ученици школују у школи, а да добар део свог учења имају на радном месту у фабрикама, а да ментор буде неко ко је сертификован у том предузећу.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић рекао је да су у Србији проблем незапосленост, нова радна места, али да и привреда има потешкоће у проналажењу квалитетне радне снаге.

Додао је да доласком страних инвеститора долазе и нове технологије, те да радна снага у Србији мора бити спремна да одговори њиховим захтеви, а да дуално образовање пружа ту могућност.

Партнерским радом, наглашава, министарства просвете, ПКС, локалних самоуправа, школа, привреде, може се одговорити савременим потребама тржишта рада.

Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли указала је на позитиван пример Швајцарске са дуалним образовањем, те да је један од циљева и да се млади задржавају у мањим срединама, а да се не селе у веће градове.

Због тога су, како каже, у развијању тог концепта образовања важне локалне самоуправе.

Саветница министра просвете Габријела Грујић наглашава да је са увођем дуалног образовања у школе акценат се ставља на функционалност образовања.

"Фокус је данас на средњем стручном образовању јер компаније имају велики проблем са кадровима. Данас се дају велика средства за неформално образовање", појаснила је она.

Школе које развију систем дуалног образовања склапаће уговоре са компанијама и родитељима, а ученици ће радити у реалним условима.

Директор сектора едукације ПКС Мирјана Ковачевић нагласила је да је дуално образовање модел који развија склоност ученика према предузетништву и да се то најбоље показало у земљама које су га већ увеле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво