Како је обезбеђен београдски аеродром?

На Аеродрому "Никола Тесла" припадници МУП-а пронашли су 10 школских ручних бомби и школску противпешадијску мину без експлозивног пуњења. О томе је обавештено Треће основно тужилашто, које ће, сазнаје РТС, послати бомбе на вештачење да би се утврдило могу ли се сврстати у категорију оружја. Ако се то потврди, тужилаштво покреће кривични поступак. Безбедност аеродрома, тврде надлежни, није била угрожена.

Десет школских бомби, у четири вреће, пронађене су у простору где се смештају робне пошиљке. Реч је о роби која стиже поштом и која је намењена за даљи транспорт. Аеродромска служба је о томе обавестила полицију.

"Одмах су утврдили да се ради о школским бомбама без експлозивног пуњења, па самим тим нису биле употребљиве и нису могле угрозити безбедност ни запослених ни путника и самог комплекса Аеродрома 'Никола Тесла'", каже Борко Папић из МУП-а Србије.

Полиција са службама безбедности свакодневно надгледа комплекс Аеродрома "Никола Тесла" и прегледа пристанишне зграде, у склопу својих редовних активности, истакао је Папић.

Када је недавно из притвора на Аеродрому "Никола Тесла" побегло неколико миграната, надлежни о томе нису званично желели да говоре. У том случају, као и у овом, Управа Аеродрома нас је упутила на МУП. Одговор још чекамо.

Петар Војиновић из "Авио портала" каже да постоје сукоби око надлежности, не зна се да ли је то надлежност полиције или аеродмрома, ко уопште има права да их задржи, ухапси или процесуира.

Како каже, у овом случају је њиховим бекством доказана претња безбедности целог аеродрома. 

Упућени кажу да није реч о томе да ли аеродром хоће да реши проблем који је узроковао пропуст већ да то мора да уради, брзо и ефикасно.

Војиновић каже да већина аеродрома има универзалне стандарде безбедности који су веома стриктни.

"Београдски аеродром такође има највеће стандарде безбедности, када је реч о контратероризму и обезбеђивању целе зграде, али изгледа да у овом случају они нису очекивали ову претњу, да се манифестује на овакав начин, јер је то нешто што изазива забринутост и што ће бити решено", рекао је Војиновић.

Међу најбезбеднијим аеродромима на свету су лондонски "Хитроу", њујоршки "Џеј Еф Кеј" и онај у Дубаију. Ако питате сигурносне стручњаке, већина ће рећи да је најсигурнији "Бен Гурион" у Тел Авиву.

За разилику од америчких и већине европских аеродрома, на којима службеници гледају у монитор и траже скривено оружје или експлозив, у Тел Авиву вас гледају у очи и постављају питања која су осмислили психолози, како би изазвали реакције код терориста. Јер, по правилу, терористи се не боје смрти, али се боје да ће бити ухваћени.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се