Министарство рада одговара Заштитнику грађана

Министарство рада је саопштило да није тачан навод Заштитника грађана Саше Јанковића да је министар Александар Вулин одбио састанак са њим, већ је у акту који је Заштитнику упутило Министарство њему указано на орган државне управе који је надлежан за питања ПДВ-а и тако му је пружена помоћ у циљу квалитетног обављања његове дужности.

"У сваком случају, ако господин Јанковић жели разговор са министром Вулином, радо ћемо му изаћи у сусрет. Пошто радни дан нашег Министарства почиње у 7.30 часова, господин Јанковић има заказан термин у 7.30 часова сваког (не само радног) дана. У очекивању сусрета", наводи се у саопштењу Министарства.

"Пошто господин Јанковић сматра да наша комуникација треба да се води путем медија, Министарство обавештава јавност да се ПДВ, његов износ као и делокруг на који се односи, уређује Законом о порезу на додату вредност, и то: предмет опорезивања (чл. 3–7), порески обвезник и порески дужник (чл. 8–10), пореска основица и пореска стопа (чл. 17–23), док су пореска ослобађања дата у члановима 24–26", истиче се даље у саопштењу.

Како додају из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, да би се променило пореско оптерећење које проистиче из Закона о ПДВ-у, потребно је да се промени Закон о порезу на додату вредност, пре свега чланови 24–26, без обзира на то да ли је у питању ПДВ на дечију опрему, чија је рефундација регулисана чланом 56б, или било која друга пореска обавеза.

"Сам поступак ослобађања од ПДВ-а био би предмет измене Закона о порезу на додату вредност која је под ингеренцијом Министарства финансија, имајући у виду да, између осталог, у складу са чланом 2. предметног закона „приход од ПДВ-а припада буџету Републике“", прецизира се у саопштењу.

Да би Закон о ПДВ-у био промењен, потребно је да његову промену предложи Министарство финансија, а Министарство за рад, како се додаје, у то не може да се меша.

Заштитник грађана саопштио је раније данас да је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин одбио захтев Заштитника грађана за састанак поводом најављеног укидања повраћаја ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе и могућности повећања износа родитељског додатка, због, како се наоди, наводне ненадлежности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи