За годину дана 40 милиона евра од ЕУ за управљање мигрантском кризом

Делегацијa ЕУ у Београду најавила је да ће наредних месеци и година Србија имати користи од значајних додатних финансијских средстава у области миграција и управљања границама. Европска унија је од септембра 2015. издвојила 40 милиона евра као подршку Србији у управљању избегличким и мигрантским токовима.

Шеф Делегације ЕУ амбасадор Мајкл Давенпорт изјавио је да је Србија препозната као земља која пружа важан допринос у решавању мигрантске кризе на одговоран и хуман начин. ЕУ у том смислу подржава власти у Србији на свим нивоима како би се смањио утицај кризе на локалне заједнице, а делегација ЕУ и Влада Србије заједно раде на утврђивању приоритетних потреба како би се 40 милиона евра помоћи искористило на најбољи начин.

Осим тога, из Делегације најављују да ће наредних месеци и година Србија имати користи од значајних додатних финансијских средстава у области миграција и управљања границама.
Набрајајући области и суме које је наменила Србији, ЕУ у саопштењу наводи да је више од 10,7 милиона евра предвиђено за радове на изградњи и реконструкцији у Прешеву, Шиду, Адашевцима, Суботици, Принциповцу, Крњачи, Босилеграду, Пироту, Димитровграду и Бујановцу, и планиране радове у Шиду, Падинској Скели, као и другим постојећим односно новим прихватним центрима, центрима за азил, за опрему, мобилне тимове, потрепштине и намештај.

ЕУ такође плаћа трошкове струје, грејања, воде, одношења смећа, санитарне услуге и чишћење - више од 460.000 евра ове године и скоро два милиона евра наредне године.

Више од 9,4 милиона евра ЕУ је наменила за плате 273 запослених грађана Србије, који раде као координатори, преводиоци, административни помоћни радници и радници на одржавању у Суботици, Шиду, Прешеву, Неготину, Димитровграду, Зајечару, Крњачи, Бањи Ковиљачи, Тутину, Сјеници и Београду.

Такође, ЕУ је обезбедила средства за храну и смештај особља надлежних органа приликом рада на терену, за дечије кутке, пружање информација, управљање индивидуалним случајевима и спајање породица, као и подршку малолетним лицима у пратњи или без ње.

За заштиту граница намењено је 7,5 милиона евра и то за опрему, информационо-технолошку инфраструктуру, боље управљање границама, ангажовање гостујућих службеника из земаља чланица ЕУ који пружају подршку граничној полицији Србије и за модернизацију граничних прелаза. Осим тога, од 2001. године до данас ЕУ је подржала граничну полицију и безбедност граница у Србији са више од 80 милиона евра, превасходно намењених модернизацији граничних прелаза, наводи се у саопштењу.

За храну и друге потрепштине опредељено је 3,8 милиона евра, транспорт и логистика више од 2,6 милиона евра, за здравствену негу готово 1,2 милиона евра. Управљање, административни послови, компјутери, путовања, комуникација вредни су готово два милиона евра, а ЕУ са милион евра подржава реформу националног система азила. За асистирани добровољни повратак миграната у земље порекла предвиђено је 750.000 евра.

Осим тога, како се наводи, неколико земаља чланица ЕУ пружило је неопходну билатералну помоћ Србији, а као одговор на захтев Владе Србије у оквиру Механизма ЕУ за цивилну заштиту.
Србија је такође добила значајну помоћ од ЕУ у оквиру регионалног програма посвећеног управљању миграцијама чији је буџет осам милиона евра.

Иначе, бесповратну помоћ, напомиње се у саопштењу, ЕУ је углавном пружала преко партнера у Србији, међу којима су Министарство унутрашњих послова, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Комесаријат за избеглице и миграције РС, Црвени крст Србије, затим УНХЦР, Међународна организација за миграције, УНИЦЕФ и међународне и локалне невладине организације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво