Божовић: Србија за безбедну примену нуклеарне енергије

Наша земља одана је основним принципима и циљевима Агенције за атомску енергију (МААЕ) о сигурној и безбедној примени нуклеарне енергије, искључиво у мирнодопске сврхе, изјавила је у Бечу шеф делегације Србије на 60. Генералној конференцији МААЕ Стана Божовић.

Стана Божовић је, након честитки поводом јубилеја упућених генералном директору Јукиу Аману и Секретаријату МААЕ, пожелела добродошлицу новим државама које су ступиле у чланство – Санта Лусији, Сент Винсенту и Гренадини, као и Исламској Републици Гамбији, саопштила је Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије.

Истакла је да је Србија и даље одана основним циљевима МААЕ, у складу са Уговором о неширењу нуклеарног наоружања.

"У том смислу моја земља ће наставити да подржава програм Агенције за јачање и побољшање ефикасности у успешном спровођењу мера верификације, као камена темељца у међународном режиму разоружавања"“, рекла је Божовићева.

Указала је на значај који Република Србија придаје јачању режима неширења нуклеарног оружја и на сузбијању нуклеарног тероризма који се између осталог огледа у великом броју припремних радњи у оквиру потврђивања Додатног протокола уз Уговор о неширењу нуклеарног оружја, као и у разним активностима на подизању свести о нуклеарној безбедности.

"Заштита јавног здравља и животне средине, од потенцијалних ризика и коришћење нуклеарне енергије у глобалном миру и развоју и за добробит будућих генерација је међу нашим основним циљевима", нагласила је Божовићева.

Додала је да на путу ка постизању пуне усклађености са захтевима МААЕ у области нуклеарне безбедности Србија улаже значајне напоре у обезбеђивању законодавног и регулаторног оквира.

"Велико ми је задовољство да вас обавестим да је Закон о потврђивању амандмана на Конвенцију о физичкој заштити нуклеарног материјала ступио на снагу у Србији 5. марта ове године. Ова ратификација је отворила пут брзом глобалном ступању на снагу измењене Конвенције о физичкој заштити нуклеарног материјала", рекла је Божовићева.

Додала је да су Конвенција о нуклеарној сигурности, као и Заједничка конвенција о сигурности управљања ислуженим горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом, у завршним фазама поступка ратификације.

Навела је да развијање националних прописа на пољу нуклеарне безбедности, ствара правну основу за усвајање Процене основне безбедносне угрожености и система физичке заштите код оператера, што ће допринети остваривању дугорочних планова и циљева, као што су спровођење међународних конвенција и јачање професионалних капацитета у области нуклеарне сигурности и безбедности.

Божовићева је напоменула да су будући планови Србије у овој области, усвајање Интегрисаног плана нуклеарне безбедности, даља имплементација Кодекса поступања у вези сигурности и безбедности радиоактивних извора, као и Водича који се односи на увоз и извоз радиоактивних извора.

Нагласила је да Србија подржава напоре Секретаријата МААЕ усмерене на даље побољшање међународних сигурносних стандарда, препорука и релевантних међународно правних и политичких докумената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво