Сателитски снимци, корак напред у утврђивању нелегалне градње

Захваљујући обједињавању катастарских снимака, Србија би до краја новембра требало да добије централну базу података земљишне администрације. То ће омогућити да, једним потезом на рачунару, добијете све податке о свакој непокретности. Локалне самоуправе добиле су сателитски снимак који показује који су објекти нелегално грађени после усвајања Закона о озакоњењу, а о њиховој судбини одлучиће ресорно министарство.

Локалне самоуправе пописале су незаконито изграђене објекте. Сателитски снимак показује да се, после Закона о озакоњењу, који је усвојен прошлог новембра - нелегално градило највише у престоници.

"Ми ћемо све те спискове проверити и онда ће бити донете одлуке шта ће се дешавати, али јасно је да свако ко је градио после доношења закона о озакоњењу не гради легално и да вара и државу, и град, и људе којима нуди такве станове на продају. Позивам људе који евентуално размишљају да купе станове у таквим објектима да добро провере да ли су легални, да ли се налазе у катастру", поручио је градски менаџер Горан Весић.

Александра Дамњановић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре каже да у свакој општини може да се приступи сателитском снимку и на један прецизан начин да се утврди време изградње објекта.

"Они праве један пресек свих незаконито изграђених објеката на територији Србије, а грађевински инспектори неће моћи да имају оправдање да је нешто грађено у време које снимак не докаже да је грађено. Морамо завршити тај велики посао до 27. новембра ове године а тада ћемо коначно као држава знати и имати својинску евиденцију", истиче Дамњановићева.

Сателитски снимак користиће и инвеститорима да би анализирали парцеле које желе да купе. Снимак ће помоћи пољопривреди јер ће се знати које су оранице најплодније.

"Једна од најважнијих ствари због кога је РГЗ и прибавио сателитски снимак јесте израда масовне процене непокретности, која ће послужити као основ за израду пореске реформе, да би они непогрешиво знали ко и каквом имовином располаже на територији Србије", истиче Борко Драшковић, в. д. директора Геодетског завода.

Да унапреди земљишну администрацију, Светска банка и Светска организација за безбедност хране, помажу Србији кредитом од 44 милиона долара.

"У вашој земљи постоји више ИТ система, у зависности од локалне самоуправе, а потребно је да он буде јединствен. То ћете постићи захваљујући овом кредиту: једним кликом у било ком тренутку знаћете који је статус неке непокретности било где у Србији, па грађани неће морати да иду од места до места и прикупљају документа. Циљ је да се спречи корупција на свим нивоима власти", поручује Румијана Тончковска из Светске банке и ФАО-а.

Захваљујући том кредиту, који обезбеђује јединствену базу података за целу Србију, омогућиће се и Пореској управи да утврди ко не плаћа порез на имовину. Први кредит, који је трајао до 2012. Светска банка нам је одобрила пре 12 година. За то време, уредили смо Катастар непокретности и спојили земљишне књиге из судова и катастар земљишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво