Протест албанских студената испред Храма Христа Спаса, полиција интервенисала

Неколико десетина албанских студената са приштинског универзитета окупило се испред Храма Христа Спаса у Приштини, како би исказали противљење намери СПЦ да храм, колико је то могуће, приведе функцији. Полиција уклонила натпис окачен на недовршени храм Христа спаса.

Полиција је обезбеђивала скуп и првобитно је спречила студенте да се пробију до храма и на њега окаче натпис којим тврде да је црква грађена на земљишту универзитета и то у време, како су навели, "злочиначке политике Слободана Милошевића".

Неколико студената који су покушали да приђу храму је приведено, али их је полиција после кратког времена пустила, јавља извештач РТС-а.

Студенти су, ипак, успели да окаче натпис на зид храма. Међутим, полиција је у међувремену уклонила натпис окачен на недовршени храм Христа Спаса.

На натпису је писало: "Овај објекат је окупирао имовину Универзитета, изграђен је у време шовинистичког режима Милошевића".

Скуп је трајао пола сата, а окупљени су се разишли након интервенције полиције.

Председник Косова Хашим Тачи оценио је као неприхватљив и сраман протест студената приштинског универзитета пред храмом Христа Спаса у центру Приштине.

"Без обзира на околности и време у којем је изграђен било који објекат, не смемо да дозволимо да се ти објекти доводе у питање, посебно када они припадају верским заједницама. Сваки верски објекат на Косову доказ је толеранције и међуверског дијалога који настављамо да негујемо, и којим се сви ми дичимо", рекао је Тачи, пренео је његов кабинет.

Председник Косова је додао да се залаже да се сваки спор решава законским путем и дијалогом, а не поступцима који подстичу мржњу и насиље.

Непозната лица провалила су у петак 9. септембра у недовршени српски православни Храм Христа Спаса у центру Приштине и подметнула ватру.

Монаси, монахиње, свештеници и верници започели су акцију чишћења унутрашњости, као и кошење траве и корова око неограђене порте те цркве.

Владика рашко-призренски Теодосије поручио је тада свима који су чишћење посматрали са чуђењем да ће храм бити стављен у богослужбену функцију.

На акцију чишћења реаговали су албански студенти Природно-математичког факултета у Приштини, који су зачуђени што црква још није срушена.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво