Србија се припрема за могући већи прилив миграната

Отварањем нових објекaта у београдском Центру за азил, Србија се припрема за могући већи прилив избеглица. Тренутно их је око 4.000, а током зиме још 2.000.

Како би се на време припремили за зиму и евентуално нови прилив избеглица, у Центру за азил у београдском насељу Крњача данас ће бити отворени нови смештајни капацитети. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, помоћница републичког комесара за избеглице Данијела Поповић Роко навела је да кроз Србију тренутно пролази 4.000 миграната.

"Надамо се да ћемо обезбедити довољно простора, проширујемо капацитете, спремамо се за зиму, јер очекујемо продужени боравак миграната", рекла је Поповић Роко.

Према њеним речима, број миграната током зиме не би требало да премаши 6.000 јер се многи од њих у Србији задржавају веома кратко.

Данас се отварају нови објекти у Прихватном центру у Крњачи, а Поповић Роко каже да се планира и проширење капацитета у осталим центрима. 

Она је подсетила да је Србија мигрантску кризу дочекала са пет центара за азил, а да су међувремену отворени и транзитни центри, што је довољно за прихват миграната.

Поред прихвата миграната, њиховог збрињавања, њима је омогућена и прва помоћ, као и информације о могућностима за азил и савети о одласку и повратку у земље одакле су дошли.

"Повећавамо број кревета, оспособљавамо санитране чворове, спремамо огрев за зиму, бринемо о потребана миграната", каже Данијела Поповић Роко. 

Она је указала да нису сви мигранти у истој ситуацији, те да за мигранте из Сирије постоји основ да им се да избегличи статус, док за велики број миграната из који долазе из неких других земаља није такав случај.

Упитана како помоћи мигрантима који не желе у центре, већ спавају по парковима, Поповић Роко је навела да је обезбеђен организован превоз миграната до азилних центара, али да они желе да остане на путним чвориштима.

"Обезбеђујемо им превоз, да би лакше дошли на границе и наставићемо то да радимо", навела је Поповић Роко. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво