У Србији креће свеобухватна борба против породичног насиља

У Србији ће ове јесени кренути свеобухватна борба против породичног насиља увођењем нових кривичних дела и низа законских мера за правовремену и ефикасну реакцију полиције и правосудних органа поводом пријава против силеџија и насилника.

Следећи казнену политику, Министарство правде покренуло је прошле седмице интернет кампању "Искључи насиље" и послало јасну поруку да се насиље у породици не толерише.

Наиме, статистички подаци, према којима је у Србији у породичном насиљу у протеклих 10 година настрадало 314 жена, док је од почетка 2016. године убијено 16 жена, указују на неопходност ангаžовања свих ресурса у борби против насиља у породици.

Кампања "Искључи насиље", како наводе у Министарству правде, покренута је у сусрет доношењу нових мера државе у борби против насиља, чији је део и Закон о спречавању насиља у породици чије се усвајање очекује се током јесењег заседања Скупштине Србије.

Циљ кампање је да се путем интернет канала, друштвених мрежа и медија подигне свест свих актера у друштву о насиљу у породици и информисање и едукација како (потенцијалних) жртава тако и (потенцијалних) извршилаца.

Поред увођења нових кривичних дела - прогањање, полно узнемиравање и принудни брак, као и пооштравања казни за кривична дела против полних слобода, будући Закон о спречавању насиља у породици увешће обавезу полиције да изађе на лице места истог тренутка када добије пријаву од било кога да је извршено насиље у породици, да спречи насиље и направи процену ризика да ли то насиље може да ескалира.

У складу са том проценом полиција би требало да готово обавезно удаљи насилника, а имаће и могућност да га ухапси (одреди му задржавање од 48 сати).

Полиција треба о тој мери одмах да обавести јавног тужиоца, који ће у року од 24 сата предложити суду одређене мере да се, на пример, насилник удаљи из стана или да му се забрани прилажење жртви или жртвама, а може и да покрене и кривични поступак.

Јавни тужилац има рок за предлагање мера од 24 сата од хапшења насилника, а суд је дужан да донесе одлуку о мерама у року од наредна 24 сата, односно док насилнику траје такозвани полицијски притвор од 48 сати.

Ако суд насилнику не одреди притвор и он буде пуштен на слободу уз неку од мера забране, али их потом прекрши, тако што се приближи жртви или се врати у стан одакле је привремено исељен, полиција може опет одмах да га ухапси и одведе код судије за прекршаје.

Судија за прекршаје може да насилнику изрекне казну од 60 дана затвора, која се одмах извршава, што значи да иако насилник улоћжи жалбу на одлуку судије, она неће одложити извршење прекршајне затворске казне.

Овим путем се онемогућава насилник да на било који начин приђе жртви и узнемирава је све док кривични или грађански поступак не буде завршен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво