Велико интересовање младих за Конгрес византолога

У Београду је завршен 23. Међународни конгрес византолошких наука који је, окупивши више од 1.300 истраживача византијског наслеђа из 49 земаља, до сада највећи скуп те врсте у свету. Следећи конгрес византолошких студија је 2021. године, у Истанбулу.

Конгрес византолога је место сусрета научника из целог света који мултидисциплинарно разматрају и сумирају стање у византолошким истраживањима. Београдски конгрес учесници оцењују као изузетно успешан.

"Мислим да је ово један од најбољих, можда и најбољи од седам интернационалних конгреса на којима сам учествовао", каже професор Сергеј Иванов из Русије.

Задовољни су и организатори. Истичу две ствари:

"Присуство много младих људи које показује интересовање и могућност да византијске студије имају добру перспективу. Друго је број људи", нагласио је председник Организационог одбора Конгреса академик Љубомир Максимовић.

Магистар Небојша Карталија каже да такви скупови омогућују младим људима да се афирмишу у научном смислу и да науче нешто ново, да размене искуства и знања са колегама из других земаља и да остваре контакте који ће им помоћи и у раду и у животу.

У оквиру Конгреса византолога, у Галерији САНУ отворена је репрезентативна изложба под називом Свет српске рукописне књиге од 12. до 17. века.

Идеологија, ерудиција, уметност и култура Византије дала је суштински допринос развитку Европе од позне антике преко средњег века до наших дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво