Шабић упозорио МУП на недозвољену обраду података грађана

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упозорио је Министарство унутрашњих послова да спроводи недозвољену обраду података о личности приликом израде билтена о пријављеним кривичним делима и прекршајима, као и интервенцијама полиције.

О томе је телефоном разговарао и са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

Како се наводи у саопштењу повереника, МУП-у је наложено да га у року од 15 дана од пријема упозорења обавести о мерама и активностима предузетим за отклањање уочених неправилности.

"Реч је о пракси која је заостатак 'безбедносне културе' која би требало да је одавно превазиђена, која се заснива и углавном је уређена подзаконским актима старим и по неколико деценија који су заправо одавно престали да важе”, рекао је повереник Родољуб Шабић.

Он је истакао, уколико је сврха информисања одређеног круга органа или особа о одређеним догађајима, да се она може остварити и без конкретних података о личности.

"Дистрибуција тих података без ваљаног правног основа без сумње представља незакониту обраду података, по Закону о заштити података о личности. Уз то, достављање личних података, а у вези са потенцијално деликатним догађајима, на адресе широког круга ненадлежних органа, посебно носилаца политичких функција, објективно подразумева и повећава ризик њихове злоупотребе", рекао је Шабић.

Шабић је додао да ће са министром Стефановићем о томе сутра и непосредно разговарати.

"Очекујем да МУП поступи у складу са Упозорењем Повереника", рекао је Шабић.

Повереник је утврдио да МУП, приликом израде "Дневног билтена догађаја" обрађује податке о пријављеним кривичним делима и прекршајима, интервенцијама полиције ради успостављања нарушеног јавног реда, саобраћајним незгодама, угрожавању људи и имовине од елементарних непогода, као и податке о личности грађана.

Дневни билтен се доставља широком кругу корисника, па се осим овлашћеним особама у МУП-у, подаци о личности достављају релативно широком кругу екстерних корисника - председнику Републике Србије, председнику владе, председници скупштине, потпредседницима владе, Врховном касационом суду Србије, Одбору за одбрану и безбедност, Републичком јавном тужиоцу, Специјалном тужиоцу, Безбедносно-информативној агенцији.

На нивоу полицијских управа ти подаци достављају се селективно председницима судова, тужиоцима, начелницима округа, градоначелницима, председницима општина, председницима градских и општинских скупштина, начелницима центара БИА, наводи се у саопштењу.

Податке о личности садржане у "Дневним билтенима" већина наведених органа власти није овлашћена да тражи и прима, нити су исти подаци неопходни за извршавање послова из њихове надлежности, а исте податке, уколико је неопходно или уколико неки од набројаних органа власти и јесте овлашћен да их тражи и прима, треба да их прибавља кроз службену кореспонденцију, а не из "Дневног билтена", каже се на крају саопштења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво