Српска авијација шири крила

На аеродромима "Батајница" и "Лађевци" обележен је Дан рода авијације и крсна слава ваздухопловаца у знак сећања на 2. август 1893. године, када су, наређењем краља Александра I Обреновића, у свакој дивизији образована ваздухопловна одељења. У протеклих годину дана, ремонтовано је неколико ваздухоплова, а после набавке нових хеликоптера очекује се даље опремање ваздухопловства, пре свега ловачке авијације.

Први пут после више од три деценије набављени су нови транспортни хеликоптери руске производње Ми-17. Освештана су два нова хеликоптера.

Потпуковник Мирослав Зечевић, командант 890. мешовите хеликоптерске ескадриле, каже да им то много значи зато што је технолошки искорак направљен после низа година, који је био неопходан за подизање нивоа оспособљености и да би на најбољи начин све функционисало.

Тринаесточлани тим из Србије био је два месеца у Казању како би се обучили за летење на хеликоптерима.

"У другом делу обуке смо имали летење на симулаторима лета и увежбавање ванредних поступака и ванредних ситуација, да бисмо у трећем делу имали практично летење дању и ноћу у сложеним и повољним метеоусловима", каже старији водник прве класе Зоран Цугољевић, летач техничар на хеликоптеру.

Ловачка авијација стара је више деценија, а употребљиво 60 одсто летелица. "Миговима" који су ремонтовани 2008. и 2010. за две до три године истичу ресурси. Разматра се набавка нових ловачких авиона, за шта већ одавно постоји скупштинска одлука.

Генерал-мајор Ранко Живак, командант РВ и ПВО, каже да је потребно 12 до 14 авиона који могу да, са текућим одржавањем, обезбеде довољно летачке обуке и свакодневно дежурство.

"То значи докуп шест до осам авиона на постојећа четири или набавка 12 до 14 нових. Ми разговарамо о авиону типа 'миг 29', који имамо и са којима смо задовољни са аспекта тактичко-техничких карактеристика, који можемо одмах да прихватимо и користимо без додатне обуке, усавршавања, додатних трошкова", каже Живак.

До краја године треба да буде завршен ремонт транспортних авиона. Од јесени би и коначно требало да уђе у употребу и 14 авиона за обуку "ласта", који су произведени у панчевачкој "Утви".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво