Вулин: Нико не може да добије отказ због полиграфа

Инспекција рада обавила је контролу компаније "Геокс" и "Перутнина Птуј" и утврдила да је у "Геоксу" организован прековремени рад у већој мери него што предвиђа закон, док је у "Перутнини" утврђено да заиста јесте извршено полиграфско тестирање запослених, али да нико због тога није кажњен нити добио отказ.

Како је објаснио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, "Геокс" је прековремени рад платио, али су инспектори ипак послодавцу скренули пажњу на то да прековремени рад може да се ради тачно онолико колико је одређено у складу са законом и "никако више од тога".

"Геокс је прековремени рад платио, али то није разлог да се тако нешто дешава. Сигуран сам да се то више неће понављати", рекао је Вулин одговарајући на питања новинара.

Када је реч о "Перутнини Птуј", Вулин је додао да је 17 радника пристало на полиграфско тестирање, док је један одбио да буде подвргнут тесту.

"Послодавац је о томе обавестио репрезентативни синдикат у предузећу, али ниједан од радника није обавестио ререпрезетативни синдикат, нити рекао да није сагласан са том мером", рекао је Вулин.

Према његовим речима инспектори рада су упозорили послодавца да полиграфско тестирање није предвиђено ниједним позитивним законом, па ни колективним уговором који постоји у том предузећу.

"То је нешто на шта радници не морају да пристају и зато послодавац не може да из тога извлачи било какве закључке, чак и ако су се радници сагласили са полиграфским тестирањем. Нико не може да изгуби посао и да буде кажњен зато што је пристао на полиграфски тест, без обзира шта он показао", поручио је министар.

Вулин је додао да је са једним радником споразумно раскинут радни однос, али да од синдиката није тражено да на било који начин реагује.

"У овом конкрентом случају нико од њих није изгубио посао због полиграфског тестирања. Нико нема право да вам то тражи и ви не морате то да прихватите", нагласио је Вулин.

На питање да ли постоји могућност оштрије контроле бахатих послодаваца, Вулин је одговорио да управо зато постоји социјални дијалог, синдикати и савети запослених.

"Не може држава да стоји и да у сваком колективу одређује која су ваша права, осим кроз закон. Али ако дође до кршења права, без улоге запослених или синдиката или савета запослених не може држава то да реши", рекао је Вулин.

Министар је подвукао да је држава ту да врши редовне и ванредне контроле, и да се, у вези с тим, често одазива на анонимне, а увек на потписане пријаве.

"Али не може држава сама то да уреди. Има 330.000 правних субјеката у овој земљи, а 240 инспектора рада. Апсолутно је немогуће да то урадимо сами. Али зато постоји социјални дијалог, синдикат, савети запослених, и то је начин", рекао је Вулин.

Министар је апеловао на све послодавце да поведу рачуна о радничким правима и о синдикатима.

"То је највећа и најбоља брана управо за послодавце, јер најбоље функционисање процеса производње јесте ако је радник задовољан и ако све функционише у оквиру колектива", закључио је Вулин.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво