Дa ли је "Твитер" бржи од памети

Поред мнoго добрих ствари, друштвене мреже имају и своју тамну страну - превише информација са "Твитера" и "Фејсбука" може да иде наруку терористима. Зато, ефекат сваке информације треба унапред проценити - поготово ако је са друштвених мрежа преузимају други медији.

Снимак пуцњаве у Минхену се најпре појавио на Твитеру и малтене је једини који је ту остао. Током напада у Минхену, баварска полиција је апеловала да се не објављују снимци и фотографије на друштвеним мрежама, а они који су објављивани и брзо су нестајали. Такав потез има смисла ако је нападач у бекству, кажу стручњаци.

"Може да буде контрапродуктивно ако би им објављени детаљи омогућили да побегну, као и у најобичнијем криминалном случају", наводи стручњак за тероризам Милош Поповић.

Још једно наличје друштвених мрежа иде наруку терористима.

Поповић упозорава да то може допринети ширењу панике.

Паника није најгоре што може да се прошири мрежама, које такозвана Исламска држава користи за регрутовање нових чланова. Фотографије и снимци могу и да инспиришу на нове нападе по већ виђеним шаблонима, каже новинар "Политике" Бошко Јакшић.

"Нападе на тржне центре, упад камионом на шеталиште у Ници, ове последње акције по Немачкој - то су све људи који су тамо негде гледали, пратили, читали и били инспирисани тиме да кажу - е сада ћу да положим заклетву калифу Багдадију, и одох пред Алаха и 77 девица", наводи Јакшић.

А када неко одлучи да то и учини, друштвене мреже често постају извор информација и традиционалним и онлајн медијима. Намеће се питање где је граница између учествовања у терористичкој пропаганди и информисања јавности.

Уредник интернет портала РТС-а Љубиша Обрадовић напомиње да треба извештавати истинито, додајући да са дужном пажњом треба делити информације, као и штитити приватност људи. "Ви сте као новинар дужни и одговорни - као уредник, за оно што ћете објавити, и све иде на вашу душу. Сви се труде да то буду кредибилни извори, и постоје разни начини провере", каже Обрадовић.

Потпуна контрола на интернету није могућа, али оквирна јесте. Савет за штампу би до јесени требало да објави упутство за извештавање у онлајн медијима. За самоконтролу, значајно је питање професора новинарства из Стокхолма Кристијана Кристенсена, након напада у Ници - ако би вам камион прегазио неког вољеног, да ли бисте хтели да се фотографија његовог леша појави на друштвеним мрежама?

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво