Мигранти који штрајкују глађу у све лошијем стању

Услови у кампу код Хоргоша су последњих 48 сати због кише јако лоши, али мигранти не одустају од штрајка глађу нити од захтева да уђу у Мађарску, јавља дописник РТС-а. Мађарске власти, с друге стране не мењају став и не отварају границу.

Већина је исцрпљена, а једном мигранту је и данас позлило па је пребачен у болницу. То је трећа особа којој је било лоше, али ни остали нису у добром стању.

"Као и свима који су у Србији и мигрантима нудимо склониште и медицинску негу. Докле год не угрожавају мир, имају обезбеђењу медицинску помоћ 24 сата и неће се десити да немају помоћ", истиче министар Александар Вулин.

Додаје да држава брине о мигрантима а да је њихова воља како ће се понашати, али истиче да закон мора да се поштује.

"Све људе ћемо моћи да пошаљемо у центре где ће чекати док им се одобри да уђу у Мађарску. Наша војска и полиција на бугарској и македонској граници је допринела томе да је мањи привлив миграната и да су ланци кријумчара откривени. Циљ је да буде све у складу са законом, да не користимо силу, да разговарамо и убеђујемо", објашњава Вулин.

Вулин је истакао да је разговарао с комесаром Ханом и пренео му забринутост што Балканска рута није затворена и додаје да је задовољан што ЕУ то разуме.

Стотинак миграната наставило је штрајк глађу у близини граничног прелаза Хоргош. Већ два дана пију само воду, одбијају да конзумирају храну који добијају од хуманитарних организација и не желе да се придруже осталим мигрантима у импровизованом кампу код транзитне зоне са Мађарском.

Захтев миграната је да Мађарска размотри своју политику према мигрантима, односно да повећа дневну квоту људи који могу да поднесу захтев за азил.

Мађарски органи и даље дневно примају 15 захтева по транзитној зони, а на листи чекања на Хоргошу је око 550 миграната, међу којима је највећи број Авганистанаца.

Мигранти у штрајку не желе да се придруже овој листи, већ траже од Мађарске да их третира посебно.

Главни саветник мађарског премијера за националну безбедност Ђерђ Баконди претходно је изјавио да нико од миграната који штрајкују на Хоргошу није поднео захтев за азил.

Баконди је поновио да Мађарска нема намеру да отвори границу за мигранте.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара