Животна полиса или рачун у пензијском фонду

Према подацима Народне банке Србије, уплате животног осигирања у прошлој години порасле су за 17 и по одсто. Такав скок није забележен од 2007. када је био нешто нижи. Пoследњих година уплата премија расла је за два до три процента. У порасту су и уплате у пензијске фондове.

Животна полиса или рачун у пензијском фонду нису за богате већ за људе са месечним примањима, кажу заговорници додатног улагања за старост и сигурност породице.

"Уколико неко има мање извесна примања донекле већу флексибилност нуде пензијски фондови, где члан бира сам износ и динамику исплате", објашњава Наташа Марјановић из "Ђенерали пензијског фонда".

Горан Јелисавац из "Дунав пензијског фонда" наводи да ако члан није више у могућности да врши уплате, нема никаквих пенала, нема губљења средстава која су уплаћена, новац и даље ради за њега и даље се приписује принос.

У Фодовима добит није гарантована, док власник животне полисе од првог дана зна на колико новца може да рачуна, али га уговор обавезује да редовно уплаћује премије, сва одступања умањују коначну исплату. Ипак, нема дилеме шта је највећа предност животне полисе.

"Чињеница је да када неко склапа уговор о животном осигурању тог момента му је гарантована исплата целокупне осигуране суме, без обзира на то да ли је до тог момента уплатио једну месечну премију, две или 10, њему је тог момента гарантована исплата", наводи Миодраг Квргић, директор "Меркур осигурања".

Таквом полисом у случају смрти власник је заштитио породицу, ипак за обе стране најбоља ситуација је доживљење истека полисе.

"На крају клијент може да бира да ли ће та исплата бити одједном или ће бити у ренти, петогодишњој, десетогодишњој, доживотној", истиче Драгана Марковић из "Граве осигурања".

"Људи се у последње време све чешће интересују за непосрдне ренте, то су оне ренте где осигураник одмах уложи целу суму а одмах после уплате му се исплаћује месечна рента", објашњава Драган Филиповић из "Винерштедише осигурања".

Постоји и профил улагача, у оба случаја он је запослени мушкарац власник животне полисе има 39 година и за премију издваја 400 евра годишње, док је члан фонда старији, има 45 година и за приватну пензију месечно уплаћује 4.000 динара.

Осим користи за грађане, раст осигурања подстиче и целокупну економију. Осигуравајуће компаније су код нас до сада уложиле више од 600 милиона евра у државне обвезнице.

Примера ради Аустрија је ауто-путеве градила новцем од осигурања. Јапан и Кореја су на сличан начин уздизали националне економије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво