Љајић: Агенције дужне да врате новац за отказани пут у Турску

Туристичке агенције су сада, након увођења ванредног стања у Турској, дужне да путницима који откажу аранжмане врате највећи део средстава, а на путницима је да одлуче да ли ће путовати у ту земљу или не, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

"Ко год сада да откаже путовање, имаће основ за повраћај највећег дела средстава осим оних стварних трошкова које је агенција имала. Тај основ се сада, увођењем ванредног стања, стекао и ми о томе сада говоримо, а на путнику, односно туристима је дефинитивна одлука да ли ће путовати или неће", рекао је Расим Љајић новинарима након почетка радова на реконструкцији спомен-комплекса Кадињача код Ужица.

Љајић је рекао да све док се не прогласи ванредно стање у некој земљи, туристичке агенције немају обавезу да враћају новац за уплаћене аранжмане, а сада се, како каже, тај основ стекао.

"Наш посао није да говоримо људима да ли је негде безбедно или небезбедно или да ли треба или не треба да путују, наша дужност је да их упознамо са свим чињеницама, правима и обавезама које имају пре свега туристичке агенције према њима и то и сада чинимо. Од почетка се принципијелно и професионално понашамо иако су таблоиди покушали да нас увуку у политичке воде и дају непремерену димензију свему томе", рекао је Љајић.

Он је навео и да је ступио у контакт са агенцијама посредством којих наши туристи одлазе у Турску.

Како каже, у једној је од 106 путника који су уплатили аранжман за Турску 10 путника отказало полазак, у другој од 59 путника нико није отказао, а у трећој агенцији која има 110 путника, једна породица је одустала од путовања у ту земљу.

"Сва места на авионима која су предвиђена у наредних пар дана, агенције ће бити принуђене да задрже. Ми смо те авионе, односно места на авионима платили. Што се тиче самог смештаја у хотелима агенција улаже све могуће напоре да наши путници буду обештећени у износу колико су га платили", каже Ива Ђурић из "Биг блу".

"Из простог разлога зато што су капацитети у Шпанији, Грчкој веома попуњени,велики број путника је већ на тим дестинацијама, али се надамо да ћемо добити нека проширења да сместимо путнике јер они желе да путују, не желе новац назад, они желе да остваре своје путовање јер су већ планирали своје годишње одморе и желе да их проведу на најбољи могући начин", истиче Милан Лаиновић из "Белви травел".

Љајић је подсетио да је на располагању и "дежурни телефон" где сви који су већ отпутовали и они који намеравају да путују могу да се обрате и затраже савете.

"Ту смо да чујемо притужбе, жалбе и покушамо да решимо проблем, за сада немамо примедаба и захтева", рекао је Љајић.

Он је навео да се ситуација прати и да су представници ресорног министарства на вези са агенцијама и путницима и да ће се благовремено доносити потребне одлуке.

У Анталијској регији тренутно летује око 1.100 наших грађана, саопштили су раније представници Министарства.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је синоћ да је та земља увела ванредно стање и да ће оно трајати три месеца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара