Случај Смајловић, од оставке до отказа

Поднела оставку - добила отказ.То је укратно, прича отпуштене главне и одговорне уреднице "Политике" Љиљане Смајловић. Сада је, каже за РТС, јасно какав је став менаџмента и власника према њеној уређивачкој политици. Споран је, кажу правници, начин на који је отпуштена, јер о њеној оставци није расправљала Скупштина "Политике", која ју је на то место поставила. Зашто држава - власник 50 одсто "Политике", ћути. Шта кажу у "Политици", а шта бивша уредница?

Зашто је Љиљана Смајловић отишла са места главне и одговорне уреднице Политике? Каже, јер менаџери не подржавају њено новинарство.

"Њима се не свиђа моја уређивачка политика малтретирају ме због уређивачке политике, то сам хтела да истерам на чистац, да видим шта желе власници", каже бивша главна и одговорна уредница "Политике".

Шта су желели власници, објашњава - сада је јасно. Оставка се претворила у решење о отказу. Важеће са два потписа две директорке Политике.

"Jа сам огорчена да тај менаџмент не сматра, да власници не сматрају, да Скупштина друштва, тамо где седе власници, треба да разматрају моју оставку, већ да то препусте директоркама", навела је Смајловићева.

А то не може - поручују правници. УНС преноси саопштење канцеларије Томановић - решење није у складу са законом.

"Не сме се отказ дати без законом предвиђеног образложења, законом предвиђене поуке о правном леку и законом гарантованог отказног рока. Скупштини Политике која је именовала Љиљану Смајловић, то овлашћење нико није одузео, па је зато она била и једини орган који је могао да донесе одлуку о функцији главног и одговорног уредника", објашњава двокат Зденко Томановић.

Један од власника Политике је и држава - са уделом од 50 одсто и прећутно је, каже Смајловић, подржала је смену мимо процедуре.

"Нисам била сигурна да држава подржава такве менаџерке које подривају сваки мој ауторитет јер не дозвољавају да будем главни уредник који води своју уређивачку политику, али ја сад више не могу да се правим да то не видим. Оне имају подршку власника, оне су мени дале отказ, оне су рекле да редакција треба да ћути", каже Смајловићева.

Ћути и врх "Политике".

Упркос позивима и мејловима које смо упутили током дана, ни директорке које су потписале отказ - Нина Самарџић и Мира Глишић Симић, као ни нови в. д. главног и одговорног уредника Жарко Ракић, нису желели да говоре о овој теми.

Тема за Љиљану Смајловић, како каже, остаје како ће "Политика" извештавати. Напомиње да је рубрика "Одбранимо Политику" већ укинута. У ком ћемо је трећем филму сада гледати - не открива.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво