Листе чекања за возачки испит

Од како је уведен нови систем за полагање возачких испита повећало се и чекање на полагање практичног дела испита, са недељу до две, на месец до месец и по дана. То прави велики проблем кандидатима у организацији времена и обавеза. Главни разлог је што МУП има мали број лиценцираних испитивача и није у могућности да понуди више термина.

Проблем је што дневно за један испит законски може бити испитано само седам до осам кандиата док је раније полагало и до 30 кандидата. Они који заврше обуку и положе теорију не знају када ће моћи на испит.

У већини аутошкола у Србији влада ванредно стање. Нема тачних датума полагања, нема ни информација када се то може очекивати.

"Немамо никакаве информације када полажемо, јако је тешко планирати своје професионалне и личне обавезе. На пример лежите на плажи на заслуженом одмору и позову вас из ауто-школе да сутра имате полагање. Тешко да се можете у такво нешто уклопити", наводи Тијана Марковић, кандидат.

Кандидати који су прошли веома дуготрајан поступак теоретске и практичне обуке а он траје и до четири месеца не знају када ће коначно доћи до дозволе.

"Ја сам будући студент, имао сам намеру да полажем преко лета али ћу полагати тек на јесен кад ми почну предавања, не знам како ћу то све да ускладим", објашњава Александар Петровић.

У ауто-школама кажу да све зависи од МУП-а и броја испитивача а они сами не могу да гарантују ни један датум кандидатима.

"Како сада ствари стоје ми не можемо ништа да гарантујемо кандидатима, али сада је просек полагања између месец и месец ипо дана", објашњава Радан Цвијовић, инструктор ауто-школе "Десетка плус".

Стручњаци кажу да се систем полагања као што је то свуда у Европи мора изместити из МУП-а у аут-ошколе.

"Испитивачи морају да буду део образовног процеса, не могу бити само испитивачи да им то буде професија. Требало би возачке испите преместити из МУП-а у Министарство просвете. Нема оправдања да ви држите испите а да за то немате капацитете", наводи Милан Вујанић са Саобраћајног факултета.

У МУП-у нису хтели да коменатаришу овај проблем иако смо тражили саговорника на ову тему. На полагање у овом тренутку у Србији чека неколико хиљада возача. Највише њих су млади који су тек стекли право да полажу испит. Жале се да ће ако се настави овим темпом за месец два заборавити и оно што су научили.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара