Заказивање прегледа, клик (ни)је довољан

Шумови при заказивању специјалистичких прегледа настали увођењем Интегрисаног информационог система још нису отклоњени. Болнице и клинички центри нису у потпуности у систему, због чега највише трпе пацијенти. Надлежни најављују да би већ од првог јула све требало да буде једноставније.

Уместо да олакшава, чини се да је пут до специјалисте сада још дужи. Директорка "ДЗ Стари град" Весна Јањушевић каже да и даље постоји проблем са клиничко-болничким центрима и да нема термина. 

"Пацијенти се шаљу по старом принципу, даје им се упут, а заказују већ како знају и умеју", каже Весна Јањушевић.

"Припрема домова здравља је у надлежности домова здравља и локалне самоуправе, и ја о томе заиста не могу да говорим.Ми смо врло брзо, за неких петнаестак дана, отворили термине и они су посетом пацијената преко портала или њихових изабраних лекара врло брзо били попуњени", каже директор "КЦ Крагујевац" Предраг Саздановић.

Примедбе и сугестије, Удружење изабраних лекара послало је ресорном Министарству. Тврде да не могу да се посвете пацијетима јер јер губе време и кликћу тражећи термине.

"Оно на чему смо ми инсистирали  и због грађана и због нас, то је да нам сестре које раде у тиму са изабраним лекаром заказују контролне прегледе, или заказују уопште прегледе, наравно, на основу упутства које ми дајемо. Ја сам то мерила. Значи, најкраће време које је потребно за налажење термина, без прегледа, је минимум десет минута", каже Милица Николић-Урошевић из Удружења за заштиту права изабраних доктора.

Мирослав Певац, специјални саветник министра здравља за ИЗИС, каже да систем технички ради.

"Не ради у смислу као бисмо ми желели, односно како је пројектован. Да се углавном издају упути са терминима а не без термина. До краја године све ће то бити у реду", рекао је Певац. 

И пре тога систем ће бити функционалан, обећавају. Без проблема већ од 1. јула.

"Технички смо потпуно спремни. Урађене су обуке свих запослених. Кад су лекари у питању, њих има 1.300 различитих специјалности. МОжемо на крају коначно да кажемо да од првог јула, ми смо спремни за заказивање нових термина у КЦС преко ИЗИС-а", наводи директор "Клиничког центра Србије" Милика Ашанин.

Сутра са применом ИЗИС-а почиње и Онколошки институт, а до краја године систем би требало да буде у потпуности имплементаран. За то је између осталог неопходно и да Министарство здравља набави још око 1.000 рачунара за здравствене установе по Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво