Свети и Велики сабор Православних цркава о браку и свету

Поглавари десет православних цркава који учествују на Светом и Великом сабору Православних цркава који се у недељу завршава, у месту Хањи на грчком острву Криту, прихватили су текст о значају поста и о мисији православља у савременом свету, јављају грчки медији. То је званично саопштено на конференцији за штампу, на крају петог дана заседања.

Архиепископ Васељенске патријаршије Јов је рекао новинарима да је разматрана и институција брака. Њему је постављено питање о томе да ли је Сабор утврдио став према одлуци Британаца на референдуму у четвртак да њихова земља напусти ЕУ. Архиепископ Јов је одговорио: "Не!".

Грчки медији региструју да су новинари из Русије, чија црква, међутим, не учествује на Сабору, питали на конференцији за штампу да ли ће се одлуке Сабора односити на вернике те и друге три цркве које не учествују – Антиохијске, Бугарске и Грузијске.

Архиепископ Јов је одговорио противпитањем: "Да ли резултати избора у демократским земљама важе и за грађане који нису дошли да гласају?".

Грчки медији преносе да је отворено писмо Сабору упутио "Паневропски ЛГБТ хришћански форум" који "за питања која га се тичу" тражи пажњу и бригу црквених поглавара.

Делегација Српске православне цркве, на челу с патријархом српским Иринејем је претпрошлог четвртка, 16. јуна, отпутовала на Сабор православих цркава на Криту који је почео два дана касније.

Сабор који је требало да окупи вође свих 14 независних православних цркава и да ојача јединство 300 милиона православаца, припреман је 55 година.

Свети синод Руске православне цркве затражио је, међутим, да домаћин Сабора, васељенски патријарх Вартоломеј Први, одложи скуп, да би се решиле разлике које су она и још три од 14 независних православних цркава навеле као разлог одбијања учешћа.

Московска патријаршија је навела да не може присуствовати састанку, јер су одбиле да учествују друге православне цркве – Бугарска, Грузијска црква и Антиохијска патријаршија чије је седиште у Сирији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво