Патријарх Иринеј: СПЦ иде на Свеправославни сабор на Криту

Српска православна црква се припрема за учешће на Светом и великом сабору православне цркве, од 17. до 26. јуна на Криту, поручио је патријарх српски Иринеј уз напомену да Црква захтева да се на том скупу разматрају проблеми и питања не само СПЦ, већ и оних које су отказале своје учешће или ће у противном српска црква морати да напусти саборовање.

Свети архијерејски синод у проширеном саставу на свом заседању одржаном у Српској патријаршији у Београду, с обзиром на, како је навео, ситуацију насталу после одржавања редовног Светог архијерејског сабора у мају, одлучио да допринесе да и овај Свети и велики сабор испуни критеријуме и меру истинских сабора из историје православне цркве и оправда свој назив, наведено је у саопштењу патријарха.

"С друге стране, наша црква захтева да проблеми и питања не само Српске православне цркве него и оних најсветијих цркава које су отказале своје учешће на Сабору, морају бити разматрани на овом сабору", наводи се у саопштењу.

У том циљу, Свети и велики сабор треба да траје док се сва питања не размотре и он не може бити талац унапред срочених и октроисаних правилника, сматра српска црква, а патријарх у саопштењу поручује да тек са пуним консензусом Сабор се може сматрати светим и великим.

"Коначно, наша црква инсистира на томе да сабрање на острву Криту буде почетак саборског процеса, да се постављена питања решавају у његовом току, а у духу саборно-васељенског предања цркве Христове", додаје се у саопштењу.

Уколико цркве које су већ присутне на Сабору, са Васељенском патријаршијом на челу, истрају у ставу да одсутне цркве без стварног разлога бојкотују рад Сабора и уколико већ присутне цркве одбију да узму у разматрање сва постављена питања, проблеме и несугласице, представници СПЦ на Сабору биће, нажалост, присиљени да напусте заседање и да се на тај начин придруже црквама које су већ одсутне, наводи се у саопштењу.

Овакав став, каже патријарх српски, представља доследно спровођење одлука Светог архијерејског сабора СПЦ одржаног у мају ове године.

У изјави за РТС владика Порфирије је рекао да наша црква ни у једном тренутку није донела одлуку да се на Сабор не иде као и да никаквог раскола по том питању унутар цркве није било.

У јавности је створена погрешна перцепција на основу писања појединих медија, рекао је владика Порфирије и нагласио да је владика бачки Иринеј као и сви епископи СПЦ, на челу са партијархом Иринејом, дао једнак допринос у припреми одласка наше делегације на Крит.

"Наша црква је разматрала све аспекте овог Сабора и трудећи се да не иде ни у леви ни у десни екстрем, са идејом да буде мост, одлучила да иде на Кипар. Наш предлог и захтев је да то буде само прва сесија Сабора који ће можда трајати и годину, две али би се размотрила сва комплексна питања и усагласили ставови свих православних цркава", рекао је владика Порфирије за РТС.

Васељенски патријарх Вартоломеј поручио је да историјски сабор на Криту, први после више од хиљаду година, треба да се одржи упркос одлуци Руске православне цркве да не учествује на том скупу.

Патријарх Вартоломеј, који међу православним патријарсима традиционално важи за "првог међу једнакима", изразио је наду да ће се руска, и још три православне цркве које су одлучиле да не учествују на Свеправославном сабору, предомислити у том погледу, преноси АП.

РТС je раније данас незванично сазнао да је Сабор СПЦ одлучио да њена делегација, коју чине 24 епископа, путује на Крит и присуствује Сабору свих православних цркава на Криту од 17. до 26. јуна. 

Такође, РТС је сазнао да је став СПЦ о учествовању условљен једним бројем захтева Цариградској патријаршији и да српска црква очекује да њени услови буду испуњени, јер би у противном делегација СПЦ могла да се повуче са заседања на Криту. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво