Ускоро гробље за кућне љубимце у Београду

Након иницијативе старе скоро 20 година Београд би могао да добије прво гробље кућних љубимаца крајем следеће године. За сада се зна локација, а Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу града Београда у петак је расписала тендер за израду урбанистичког пројеката, пројекта за грађевинску дозволу и пројекат за извођење радова на изградњи гробља кућних љубимаца. Рок за доставу понуда је 11. јул.

Гробље кућних љубимаца налазиће се на Бежаниској Коси, у Блоку 51 на земљишту површине једног и по хектара.

"Треба да напоменем да на тој локацији није предвиђено становање јер има далеководе тако да је потпуно адекватан. У Близини је Бежанијског гробља и не верујем да ће неком да смета. Тражи се у овом тренутку израда техничке документације која ће бити основ за добијење грађевинске дозволе и надам се да ће следеће године бити и други тендер за извођење и да ћемо привести ово земљиште намени", каже Ивана Миленковић из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

Прописно схрањивање угинулих животиња од великог је значаја за вишемилионски град, који према неким проценама, има око 200.000 кућних љибимаца које власници неретко сахрањују у двориштима, парковима или обижњој шуми.

"Једина права и званична ствар је преко јавних служби које су односиле лешеве који су ишли у пећи на спаљивање. Али власници нису баш били за то. Гробље за кућне љубимце је право решење како за власанике али тако и са становишта зоо-техничких мера". Каже ветеринар Миомир Ранђеловић.

Гробље кућних љубимаца биће у надлежности Ветерине Београд где кажу да ће право сахрањивања свих врста животињских љубимаца, уз адекватну новчану надокнаду имати власници животиња са тероторије целе Србиије.

"На гробљу за кућне љубимце предвиђени су розаријуми, колумбаријуми, класична гробна места , "Врт сећања" за расипање пепела. Посебан део биће и за становнике Бео-зоо врта", каже директор установе "Ветерина Београд" Будимир Грубић.

За сада је планирано око 2.000 гробних места за различите врсте љубимаца. Према неким проценама, за реализацију овог пројекта потребно је око 120 милона динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво