Културне и туристичке манифестације на Калемегдану

Фестивал "Београдски манифест" отворен је на Калемегданској тврђави у Београду, а посетиоцима ће до 29. маја бити представљене културне и туристичке манифестације Србије и региона.

Богатство културе, традиције, уметности, гастрономије и креативности у Србији, али и земаља у региону садржај су другог фестивала "манифестација и дестинација".

"Ово је пре свега један породични фестивал и ове године је још богатија дечја зона где ће клинци моћи да гледају посебне биоскопске пројекције и да учествују у радионицама. Ова година је олимпијска и имаћемо посебну зону која је посвећена олимпијцима", каже Ана Радоњић "Београдски манифест".

Кошаркашица Наташа Ковачевић истиче да је важно да се деца баве спортом.

"То је оно што ја често волим, можда и претерано да понављам, да оно што научите на терену, и то неко васпитање које добијате из спорта, касније значи у животу", додаје Ковачевићева.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић рекла је да је ова манифестација од велике важности за туризам Београда и Србије, јер су манифестације догађаји који доприносе вредности и атрактивности туристичких дестинација.

"На 10 различитих зона на Калемегдану посетиоцима ће бити представљене манифестације из читаве Србије и региона, тако да ће на основу добијених информација добити идеју где да проведу свој одмор", рекла је Лабовић.

На овогодишњем "Београдском манифесту" организатори очекују око 90.000 посетилаца, а први пут представиће се и земље ван региона, као што су Турска, Тунис и Бугарска.

"Туризам најбоље повезује привреду и културу и олакшава разумевање међу државама", каже амбасадор Бугарске у Србији Ангел Димитров.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић изразио је очекивање да ће овакве манифестације бити одржаване и у другим градовима у Србији.

Младеновић је истакао да овим догађајем Србија може да привуче туристе и да је важно да све манифестације које се одржавају по Србији буду представљене на једном месту.

На Фестивалу наступа више од 4.000 извођача, преко 60 излагача из земље и иностранства. Биће приказана и филмска остварења. 

"Велики је ужитак ићи у биоскоп, пре свега , на овако лепом месту на Калемегдану на отвореном и мислим да је права ствар за ове лепе топле дане који долазе", каже редитељ Дарко Бајић. 

Београдски манифест јединствен је у Европи, замишљен да посетиоци упознају најлепше у Србији и да традиционалне вредности доживе на креативан а савремен начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво