Повереник тражи од Министарства надзор у 11 самоуправа

Због ускраћивања информација које је од 11 локалних самоуправа тражио Савет за борбу против корупције, Повереник за информације од јавног значаја је од Министарства за државну управу и локалну самоуправу затражио да се спроведе поступак надзора у тим самоуправама.

Повереник је, у писму затражио да то министарство, као надлежно за надзор над применом Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закона о локалној самоуправи, обезбеди и примену других, законом предвиђених мера, укључујући и покретање поступака одговорности за кршење закона.

"Непосредан повод је чињеница да је Повереник у току само једног дана у овом месецу примио чак 11 жалби Савета за борбу против корупције Владе Републике Србије због ускраћивања информација које је тражио од јединица локалне самоуправе", наводи се у саопштењу Повереника.

Реч је о следећим градовима и општинама: Ниш, Нови Сад, Чачак, Крагујевац, Сремска Митровица, Зрењанин, Панчево, Ћуприја, Зајечар, Бујановац и Тутин.

Информације које је Савет тражио спадају у круг информација које очигледно, неспорно представљају апсолутно легитиман предмет интересовања јавности - подаци о броју запослених, подаци о укњиженим некретнинама, подаци о додељеним субвенцијама, подаци о другим буџетским давањима и слично, оценио је Повереник.

Повереник стоји на становишту да би такве информације требало да су доступне сваком грађанину, најширој јавности, и без посебног захтева, на проактивној основи, на веб презентацијама локалних самоуправа.

"Стога је ускраћивање таквих информација било коме неприхватљиво, а у случају Савета за борбу против корупције, који је радно тело Владе Републике Србије, делује готово гротескно", додаје се у саопштењу.

Овакво понашање је у потпуном нескладу са очекиваним, претпостављеним односима локалне самоуправе и републичких органа у складу са Законом о локалној самоуправи, а са становишта Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја представља кажњив прекршај, па стога, по оцени Повереника, захтева пажњу и адекватну реакцију Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво