Чекајући нови конкурс за финансирање науке

Влада Србије поништила је конкурс за научноистраживачке пројекте, потврдио је министар Срђан Вербић. Очигледно је, каже, да не можемо да очувамо и људски капацитет, плате свих запослених у науци и да истовремено подигнемо квалитет науке. Док се не отвори нови конкурс, на снази ће бити привремено финансирање пројеката. А конкурс пак, неће бити расписан док се не формира Национални савет за науку.

Министар Вербић тврди и да је буџет за науку исти као пре шест година. Тада је у систему било једанаест и по хиљада истраживача, а данас осамнаест хиљада. Зато ће значајан број њих остати без пројеката.

"Без оштрих услова, наука не само у Србији, него било где у свету не може да напредује. И то је нешто о чему ово Министартсво и ова Влада и ова држава морају да буду посвећени и зато будући конкурс мора да буде компетитиван да би наука била успешна", каже министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић.

Синдикат науке већ планира наредне кораке.

"Да ли би била већа штета да је конкурс завршен са оваквим мањкавостима онакав какав јесте или сада ово без конкурса до нове године? Па онда да ли је ово довољан рок да се све то припреми онако како треба, и даље је неизвесност. Не можемо да кажемо да смо потпоуно срећни и потпуно задовољни. Предстоји нам пуно посла", истиче председница Синдиката науке Србије Ђуршица Јововић.

Посла ће бити будући да је све враћено на почетак, сматрају у Заједници државних универзитета Србије.

"То значи да ћемо опет имати нека отворена питања која се тичу финанисирања научно-истраживачког рада у Србији. Суштина је заправо у томе да на време морамо да започнемо одређене процесе и да их на време окончамо", каже председник Заједнице државних универзитета Србије проф. Душан Николић.

Ко ће преузети тај посао још се не зна. Министар Вербић је спреман да се повуче и из техничког мандата.

"Ако је то морални чин, заиста, ја ћу понудити, уколико постоји таква форма, премијеру своју оставку, која је техничка, али је сматрам моралним чином", каже Вербић.

Од понедељка, како се најављује, требало би да почну разговори између представника министартсва и истраживача у вези са новим правилима конкурса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи