Редовним прегледима брже од болести

Према статисици и подацима у Србији највише оболевамо и умиремо од болести које редовним прегледима и променама лоших навика могу да се спрече и излече. Aустријски лекари дошли су у Србију и то бициклима. Женама поручују - Буди активна, буди бржа и изабери живот!

Председник Европске мреже младих гинеколога и онколога са својим пријатељима, кренуо је пре пет дана из Беча. Циљ им је да пређу 2.000 километара и стигну у Инстанбул.

У Београд су стигли јуче, а сутра настављају даље, а станице У Србији биће им још Јагодина и Лесковац. Поруке које носе су да редовним контролама и променама лоших животних навика, уз физичку активност, болести могу да се и спрече и победе.

"Сви причају о борби против рака дојке, и важно је борити се и говорити о томе. Онда су и моје пацијенткиње почеле да питају: зашто нико не упозорава на рак јајника, малигнитете материце и друге гинеколошке канцере? Одлучили смо да нешто променимо. Да возе бицикл сви могу, у друштву или сами, а то нас и уједињује. Већ трећу годину заредом возимо и поручујемо женама да буду брже од канцера", истиче др Рене Лаки, председник Европске мреже младих гинеколога и онколога.

Проф. др Весна Кесић, шеф Комисије за скрининг рака глића материце, истиче да је за лечење болести често потребна висока технологија, скупи лекови, доста новца, а за превенцију је важна добра воља, одговорност и добра организација.

"Даје споро резултате али спасава, више и боље него сва врхунска лечења која имамо", наглашава Кесићева.

Србија је увела организоване скрининге - прегледе дојке, грлића материце, и дебелог црева. Али, жене се и даље недовољно јављају лекарима, па је статистика упозоравајућа.

"Број жена оболелих од гинеколошког канцера у Србији је веома велики - око 2.000, са раком дојке 4.800, морамо се сложити да је велики број, 44 одсто свих малигних болести. Број случајева гинеколошког канцера у некој земљи је јасан показатељ како цело друштво брине о својим женама", додаје Кесићева.

А зашто је важно на време отићи на гинеколошки преглед? Уколико се на време открије, шансе за излечење су 90 одсто. Када се болест открије у поодмаклој фази, битку добија тек свака пета жена.

Због тога ће ових дана, а пре свега и у недељу, на Дан бобе против рака јајника, сви слати само једну поруку - редовним прегледима чувамо главу и бржи смо од болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво