Кампања за враћање имовине одузете Јеврејима

Поводом 5. маја Дана сећања на холокауст, Светска јеврејска организација за реституцију покренула је кампању на друштвеним мрежама којом позива на враћање имовине одузете Јеврејима у холокаусту.

У Србији ће се имовина враћати и у случајевима када жртве холокауста немају живе наследнике, а прве одлуке Агенција за реституцију донеће у августу. Од 2017. године предвиђено је и да држава исплаћује 950.000 евра годишње.

Логорима и ликвидацијама претходила је пљачка у складу са посебним антијеврејским законима. После скоро седам деценија отето ће бити враћено и жртвама холокауста.

У Србији их је данас неколико стотина, а планирано је да део новца који ће држава уплаћивати од следеће године, буде помоћ њима као и јеврејској деци рођеној током или непосредно после рата.

"То је 20 одсто за све који су од рата и током рата живели у Србији. Орочено је временски на седам од укупно 25 година колико ће у ратама та помоћ бити исплаћивaна", каже председник Савеза јеврејских општина Рубен Фукс.

До недавно захтев за враћање имовине могли су да поднесу само законити наследници и то за период после 1945. Од јуна Агенција за реституцију бавиће се и случајевима имовине одузете током рата, а ако нема никог да је лично потражује, захтеве подноси Савез јеврејских општина.

"Прво је људима одузимана имовина па су одведени у логоре и убијени. Србија није одговорна за холокауст али ће урадити све да последице холокауста исправи на својој територији. Зато је овај закон важан", каже директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

Мањи део јеврејске имовине враћен је на основу закона о враћању имовине црквама и верским заједницама као и на основу индивидуалних захтева.

Један од објеката који би могли да буду враћени јеврејској општини је и некадашња зграда Синагоге у Земуну. У тој згради, после 1945, била је месна заједница, дискотека а данас је ресторан домаће кухиње. О враћању тог објекта Агенције за реституцију донеће одлуку у наредних месец дана. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво