Излила се Западна Морава код Краљева, куће за сада безбедне

Због високог водостаја Западна Морава поплавила оранице у свом приобаљу у Краљеву. Стамбени објекти за сада безбедни. Западна Морава код Крушевца, као и Велика Морава код Варварина, од недеље бележе стални раст. За последња 24 часа ниво им се повећао за по метар и по.

Штаб за ванредне ситуације у Краљеву, саопштио је да је због високог водостаја Западна Морава поплавила оранице у свом приобаљу у Краљеву са обе стране код моста у Грдици и излила се на локални пут Грдица-Опланићи, али да за сада није угрозила стамбене објекте.

"Ниво Западне Мораве је код Кратовске стене порастао за 3,2 а код Милочајског моста код Краљева за око два метра", рекао је на конференцији за новинаре начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић.

"С обзиром да водостај Мораве расте неколико центиметара по сату, што је мање него током претходног дана и ноћи и уколико узводно престану падавине, надамо се да ћемо овога пута проћи без евакуације и веће материјалне штете“, рекао је Кочовић.

Према његовим речима, у краљевачком крају је до сада пало око 40 литара кише по квадратном метру, што је допринело и да водостај Ибра порасте за око 80 центиметара, али бунари градског водовода нису угрожени. Водостај реке Рибнице је, такође, порастао за један метар што је довело до поткопавања неуређених делова обале.

Због кише која различитим интензитетом непрекидно пада готово три дана, набујале су све реке у краљевачком крају, али се нису приближиле ниједној кући.

Крушевац, без бојазни од плављења

Са друге стране, бојазни од плављења исте реке код Крушевца, за сада, нема јер су реке испод нивоа редовне одбране од поплава, баш као и Јужна Морава код Ђуниса која надолази упола спорије.

Врх воденог таласа на реци Расини прошао је синоћ, па њен водостај бележи благи пад.

У акумулационо језеро Ћелије тренутно дотиче 80 метара кубних у секунди, што је двадесет пута више од просека. Вода се са бране контолисано испушта 50 метара кубних у секунди, па иако се у неким деловима Бруске, и на подручју крушевачке општине Расина јуче у приобаљу излила, не прети да угрози домаћинства.

На подручју Расинског округа од недеље је у просеку пало од 40 до 60 литара кише по метру квадратном, од чега највише на Копаонику на коме од понедељка ноћу и снег пада, па се планинска лепотица и у мају ненадано забелела. Висина снежног покривача је пет центиметара.

У наредна 24 сата биће на снази жути хидроаларм, јер се од четвртка очекује смиривање хидролошке ситуације и престанак падавина, каже хидролог Дејан Владиковић. Он је додао да, без обзира на обилне падавине није било попуштања насипа и изливања река. 

"Од четвртка, односно петка очекујемо постепено смиривање хидролошке суитуације, постепено јењавање падавина, могући су само по негде поподневни пљусак у западном , источном и југоисточном делу Србије",рекао је Владиковић.

Он је нагласио да је опрез и даље неопходан пошто се циклон споро премешта, да су екипе и даље на терену и да спроводе одбрану која је неопходна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво