Данас је Велики петак

Православни хришћани обележавају Велики петак, у знак сећања на дан када је Исус Христос распет на крсту на Голготи.

Пошто је то за хришћане дан велике жалости, он се обележава строгим постом, уздржавањем од било кавог весеља и прослава, а такође у народној традицији је да се тог дана не раде послови у пољу и у кући.

Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства и на тај дан се не служи литургија у црквама, осим ако се поклопи са Благовестима.

Од Великог четвртка до Ускрса не оглашавају се звона на црквама, јер су она у православној цркви знак радости.

Православни хришћани у недељу, 1. маја, обележавају Ускрс.

Патријарх Иринеј честитао је свим верницима предстојећи Ускрс поручивши да на овај свети празник саосећамо са свим прогнаним Србима и посебно саосећамо са онима на Косову и Метохији, те да се упркос страдањима, наш народ уек обнављао и дизао настављајући да хода путем Христовим.

Зато ономе ко посрне треба пружити руку, а не гурати га у још дубљу пропаст, а да болесног треба посетити и неговати, а залуталог упутити на прави пут, рекао је патријарх.

Он је истакао да васкрсењем својим Христос сједињује овај свет и рај, а у рај пре свих других прима покајаног разбојника, дајући свима нама наду да наше живљење у покајању није узалудно.

Благодатни огањ стиже у Београд   

Благодатни огањ, пламен са Христовог гроба у Јерусалиму, у Београд стиже сутра на Велику суботу око 22.30. Свечани дочек огња биће организован у Храму Светог Саве у Београду, где ће се служити и поноћна литургија.

"Он је својеврсна потврда наше вере и то је моменат у коме заправо почиње централни део прославе васкрсења Христовог јер је то догађај у коме јерусалимски патријарх улази у цркву Христовог гроба где се претходно комисијски гасе све свеће и светила материјалне природе. Благодатни огањ после извесне молитве излази са неба, пали патријарху свеће од његових свећа, пале се свеће верницима у цркви", рекао је за РТС протођакон Игор Давидовић. 

На дан Христовог васкрсења у недељу централа Света архијерејска литургија служиће се у Саборној цркви у Београду. Пренос ће бити на Другом програму РТС-а.

број коментара 0 Пошаљи коментар