Расте ниво Колубаре, Западне и Јужне Мораве, ојачавају се бедеми

Ситуација код Шапца редовна и нема места паници, поручио Предраг Марић. Проглашена ванредна ситуација у Ранилугу на КиМ. Ниво Западне и Јужне Мораве с притокама и Колубаре у порасту. Дрина и Лим на западу, те Тимок, Ресава и Млава на истоку земље – стагнирају. Ниво Дунава стагнира, као и ниво Саве, али је у Шапцу и даље изнад нивоа ванредне одбране, а у Јамени, Сремској Митровици и Београду изнад нивоа редовне одбране од поплава. Влада апелује на грађане да поштују њене одлуке и учине све како би се спречиле веће последице током критичног кишног периода, који се очекује до уторка.

18.05 - Скупштина општине Ранилуг прогласила ванредну ситуацију у тој општини на истоку Косова и Метохије због обилних киша и изливања Биначке Мораве.

17.15 - Синиша Мали у Обреновцу рекао да је ситуација у том граду под контролом иако је ниво реке Колубаре у порасту.

16.45 - Код Шапца је ситуација редовна и нема места паници, поручио је Предраг Марић.

16.10 - Командант Штаба за ванредне ситуације у Трстенику изјавио је приликом обиласка обале Западне Мораве да постоји опасност да гасовод Крушевац–Чачак буде угрожен.

14.50 - Припадници Жандармерије, ангажовани у поплављеним подручјима, у сталној су приправности и контакту са кризним штабовима пружајући помоћ угроженом становништву, саопштио је МУП.

14.20 - Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је да на критичним тачкама на којима може доћи до поплава ангажује додатно људство.

14.00 - Биначка Морава поплавила више од 20 кућа у Косовском Поморављу, каже председник општине Ранилуг Градимир Микић.

12.20 - У Влади Србије за 12.30 заказана седница Републичког штаба за ванредне ситуације, којој ће присуствовати и премијер Александар Вучић.

11.35 - Молитва Српске православне цркве како би стала киша и престале поплаве које су угрозиле Србију, објављено је на сајту СПЦ.

09.30 - У крушевачком крају, ниво Западне Мораве је у благом порасту, а Велика и Јужна Морава стагнирају. Расина у горњем току код Бруса однела пешачки мост у Лепенцу.

09.15 - Ситуација у Шумадији је стабилна, сви водотокови су у коритима, у благом порасту, и на снази је редовна одбрана од поплава.

08.20 - У Београду је на снази редовна одбрана од поплава, осим на његовој најнижој тачки – код Куле Небојше, рекао је градски менаџер Горан Весић.

Ванредна ситуација због опасности од поплава на снази је у целој Србији, поплавама су угрожена 633 објекта, без струје је остало најмање 627 домаћинстава, док је без воде најмање 226 домаћинстава. Из угрожених подручја до сада је евакуисана 171 особа, саопштио је МУП. 

Ситуација у Србији када су у питању поплаве тренутно је стабилна, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић, наводећи да ће ово бити "ноћ предаха", до почетка сутрашњих падавина.

"Ту и тамо има умереног пораста водостаја, ништа што угрожава људе и објекте у овом моменту. Ово је ноћ предаха, до почетка сутрашњих падавина", рекао је Марић Танјугу.

"Сутра после подне, предвече и у недељу и понедељак очекује се најјачи талас и због тога је на данашњој седници Републичког штаба одлучено да се 1.000 људи додатно упути на потенцијално угрожене тачке у источној Србији", рекао је Марић.

Иначе, грађанима на поплављеним подручјима помажу припадници МУП-а – ватрогасци, спасиоци и специјалне јединице за спасавање на води са комплетном опремом, Жандармерија, као и припадници Војске Србије.

Предраг Марић је Танјугу рекао да је код Шапца ситуација редовна и објаснио да је реч о редовним радовима када је висок водостај.

"Није ништа пробило, нити су људи угрожени, ни имовина. Деси се да се уочи да насип негде попушта, онда људи који се баве водопривредом дођу и санирају. То су редовне околности, ништа што изазива пажњу, нити што би требало да изазива панику", нагласио је Марић.

Такође, Јавно предузеће "Воде Војводине" саопштило је да насип на реци Сави код Шапца, односно код локалитета Кленак, није пробијен.

Из "Вода Војводине" саопштавају да су у ножици насипа на три локалитета на местима где се у Саву излива атмосферска канализација примећена мања процурења, која су, како се истиче, уобичајена појава при оваквим водостајима.

"Процурења су одмах ограђена џаковима са песком, насип је тренутно потпуно стабилан и не прети никаква опасност по брањено подручје", каже се у саопштењу.

"Воде Војводине" истичу да се у појединим медијима током поподнева појавила информација да је насип код Кленка пробијен, па из тог предузећа апелују на медије да преносе прецизне информације званичних институција и да непотребно не шире панику.

Ситуација у Обреновцу је под контролом, иако је ниво реке Колубаре у порасту, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали приликом посете Обреновцу.

Мали је обишао насип Перило на Забрежју, који припадници Војске Србије, полиције и штабова за кризне ситуације додатно обезбеђују џаковима са земљом.

"Све од бедема и водених насипа је обновљено, канали и корита река су прочишћени", рекао је Мали и додао да се насип обезбеђује превентивно.

Потпуковник Мирослав Стефановић каже да су сви кризни штабови на вези и да прате ситуацију у целој земљи и да у Обреновцу тренутно нема опасности од изливања Колубаре и Саве.

Ниво река Моравице, Западне Мораве и Ђетиње полако расте, а у Пријановићима код Пожеге вода се излила из корита, због чега су затворена два путна правца, изјавио је начелник Штаба за ванредне ситуације општине Пожега Драган Бојић.

Бојић је Танјугу рекао да тренутно објекти нису угрожени, али да су путни правци Пожега–Пријановићи–Пилатовићи и Пожега–Горобиље–Прилипац затворени за саобраћај.

Ситуација се нормализује у Чачку и Лучанима, где су се Бјелица и Чемерница повукле у корита. Након драматичних догађаја у понедељак, мештани се враћају у домове.

Међутим, стање у општини Лучани је и даље алармантно због кише и водостај Бјелице је у порасту, изјавио је помоћник председника општине Лучани Михајло Николић, додајући да је око 1.200 домаћинстава без струје у три околна села.

"Још је поплављен део месне заједнице Дљин и у такозваном Поткрају, црпне пумпе 'Србијавода' раде већ два дана на извлачењу воде, блокиран је и саобраћај на путу Кратовска Стена – Лучани – Гуча", рекао је Николић Танјугу.

Дистрибуција у Гучи је, како каже, саопштила да су сви радници на терену и очекују да ће за викенд бар пола домаћинстава добити струју, а до понедељка се очекује да ће решити квар ако не буде неких већих проблема, пошто је киша најављена за викенд.

Ни вртић у том месту неће радити до 21. марта. Од данас су на терену и комисије за процену штете на подручју Чачка.

Евидентирано је 10 нових клизишта на путевима првог и другог приоритета. Без струје је око 10 домаћинстава, а део индустријске зоне биће укључен када се за то стекну услови.

Путеви од Чачка до Гуче и од Кратовске Стене преко Лучана до Гуче су непроходни због повећаног водостаја река, док се на осталим путевима саобраћај одвија без проблема, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Како се наводи, јужни и источни кракови Коридора 10 су у потпуности проходни за саобраћај, а без проблема се одвија и железнички саобраћај.

У Ужицу је ниво Ђетиње почео да расте, поплављен је део око шеталишта, али река није ни близу врећама које су постављене на критичним местима у граду. Вода се контролисано испушта у Врутцима како не би поново поплавила насеља низводно од Ужица. 

Ситуација у Шумадији је стабилна, сви водотокови су у коритима, у благом порасту, и на снази је редовна одбрана од поплава, рекао је за РТС Зоран Кочовић, начелник Управе за ванредне ситуације МУП-а Србије.

У општини Топола, где је најкритичније, након стагнације ниво воде у реци Јасеници почео је постепено да расте.

У селу Наталинци подигнут је заштитни бедем у делу села са четрдесетак кућа, рекао је за РТС председник СО Топола Драган Јовановић.

У Тополи и Рачи, Јасеница се повукла у корито и на снази је редовна одбрана од поплава.

У Крагујевцу мештани и припадници Војске сређују корито Угљешнице, реке која је ранијих година плавила приградска насеља.

У Крагујевац је пре два дана стигла и специјализована јединица Цивилне заштите спремна да реагује и помогне житељима Шумадије. Реч је о јединици за рад на води и под водом, каже Зоран Кочовић.

У Новом Пазару због умерене кише водостај свих пет река током ноћи је био у порасту. Највиши је био на реци Рашки, која се излила у приградском насељу Јерка на путу ка Тутину. Тешка механизација радила је на утврђивању и санацији обала река Рашке и Јошанице, које су начиниле највише штете. Постављено је још две хиљаде врећа с џаковима. 

Школе у Новом Пазару ни данас неће радити. Због поплава угрожено је око 90 објеката и срушена су три пешачка моста. Оштећено је 100 путних праваца на локалним путевима.

Због велике мутноће сирове воде филтерско постројење у Новом Пазару прерађује тек око 320 литара воде у секунди, због чега већина житеља друге и треће висинске зоне у том граду од уторка нема воде, саопштило је ЈКП "Водовод и канализација" из тог града.

Члан градског Штаба за ванредне ситуације Зоран Миловановић рекао је локалном радију да се насељима без воде она допрема двема цистернама "Градске чистоће" и Војске Србије, али да то није довољно. Из локалне самоуправе Новог Пазара кажу да су Јагодина, Рашка и Краљево већ понудили помоћ и да ће упутити цистерне за допремање воде угроженим насељима.

У "Електродистрибуцији Нови Пазар" кажу да је снабдевање електричном енергијом на територији Новог Пазара и Тутина нормализовано, али да и даље има села без струје.

"Тренутно је у Новом Пазару неколико десетина домаћинстава без струје, а у Тутину стотинак.

У Тутину је повећана угроженост породичних кућа од бујичних поплава. Без електричне енергије је више од 100 домаћинстава, док у Новој Вароши струју нема око 405 домаћинстава. Проблема са снабдевањем струјом има и у општини Пријепоље.

Према подацима РХМЗ-а, у Расинском округу ниво Западне Мораве је од јутрос у благом порасту. Водостај Јужне Мораве је у порасту и у границама редовне одбране од поплава и за сада не угрожава житеље Трубарева и Ђуниса.

Надошле су и река Расина у горњем току код Бруса, која је однела пешачки мост у Лепенцу, и Модричка река.

Услед кише која је ноћас падала, надошли су мањи водотокови, а на месту где се Блаташница и Расина уливају у акумулацију Ћелије постављена је завеса како би се смањио доток воде.

На територији Расинског округа, према последњим проценама, вода је уништила око 1.300 хектара земље под пољопривредним културама.

На Копаонику је ноћас пало нових шест центиметара снега, тако да је висина белог покривача тренутно 59 центиметара.

Командант Штаба за ванредне ситуације у Трстенику Мирослав Алексић изјавио је, приликом обиласка обале Западне Мораве, да постоји опасност да гасовод Крушевац–Чачак у том делу буде угрожен.

На локацијама у селима Почековина и Доњи Рибник, Западна Морава прети да угрози тај магистрални гасовод, до кога је у овом тренутку од ивице обале реке остало свега двадесетак метара.

Драгољуб Милојковић, директор Водопривредног центра "Морава" Јавног предузећа "Србијаводе", рекао је да су се слични проблеми већ јављали и на Јужној и Великој Морави, и да постоји решење за санацију.

У Горњем Милановцу поплављено је око 70 хектара пољопривредног земљишта, а у општини Ивањица око 10 хектара.

Водостај Велике Мораве дуж већег дела тока знатно опада, посебно код Сталаћа, где ту реку формирају Западна и Јужна Морава, низводно до Свилајнца.

У току ноћи, водостај код Варварина је пао за чак 138 центиметара, код Ћуприје 27, а код Багрдана (Јагодина) 35 центиметара.

Код Љубичевског моста у близини Пожаревца је, међутим, порастао 64 центиметра, стоји на сајту Хидрометеоролошког завода Србије.

Становници Рибара, на левој обали Велике Мораве код Јагодине, рекли су данас Танјугу да је Морава у том делу опала за око један метар и показују на стабла врба и топола уз реку, где се види докле је ноћас допирала вода.

На Косову и Метохији киша непрестано пада 36 сати и прети да преплави речна корита. Више општина на КиМ погођено је поплавама, а најкритичније је у Витини, Гњилану, Звечану, Истоку, Клини, Косовској Каменици, Косову Пољу, Лепосавићу и Новом Брду, изјавио је руководилац Покрајинског кризног штаба за елементарне непогоде Душан Козарев.

Због обилних падавина и поплава у појединим местима општине Грачаница, вода из бунара није за пиће али ни за техничку употребу, саопштено је из ове општине на централном Косову.

Скупштина општине Ранилуг прогласила је ванредну ситуацију у тој општини на истоку Косова и Метохије због обилних киша и изливања Биначке Мораве.

Најтежа ситуација је у селима Горње и Доње Кормињане, Глоговац и Ранилуг, где се вода излила у дворишта и прети да уђе у куће.

"Све општинске екипе су од синоћ на терену, стигао је песак и око хиљаду џакова се тренутно пуни за израду насипа против могућих поплава", рекао је за ТВ Пулс директор јавних услуга у општини Ранилуг Иван Јанићијевић.

Поред становника ове општине у Косовском Поморављу, ангажовани су и припадници Цивилне заштите Србије, који делују на рубним, најугроженијим деловима, потврдио је председник Привременог органа Косовске Каменице Срђан Јордановић. Тренутно стање је забрињавајуће јер вода и даље надолази.

Ситуација је алармантна и у другим срединама у Косовском Поморављу, а највећа опасност прети од изливања воде у корита у селима Доња Будрига, Горње Кушће, Горњи Ливоч и Шилово.

Штаб за ванредне ситуације Војводине увео је стална дежурства и налази се у сталном заседању, саопштено је поводом одлуке о проглашењу ванредне ситуације на целој територији Србије.

Ситуација на водотоковима у Војводини је стабилна и под контролом.

Што се тиче тенденције водостаја, ниво Дунава узводно од Земуна је у опадању, низводно у мањем порасту, ниво Саве је тренутно у мањем опадању, а ниво Тисе је у стагнацији, саопштио је Покрајински штаб за ванредне ситуације.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво